Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
13
Mayıs
2025
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Bakteriyemili Hastalarda Enterococcus faecalis Endokarditi Risk Değerlendirmesi: DENOVA Skorunun Eksternal Validasyonu

Bu makale Enterococcus faecalis bakteriyemisi (EfB) olan hastalarda endokardit riskini değerlendirmek için NOVA ve DENOVA skorlarının kullanımını tartışmış. Endokardit, EfB’nin ciddi bir komplikasyonudur ve bu skorlamalar doktorların hangi hastalarda ekokardiyografi çekilmesi gerektiğini belirlemesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. NOVA skoru, pozitif kan kültürü sayısı, infeksiyonun kaynağı, kapak hastalığı ve kalp üfürümü gibi kriterleri içermektedir. DENOVA skoru semptomların süresi ve embolizasyon gibi ek kriterleri eklemektedir.

Çalışma, Ocak 2015 ile Aralık 2019 arasında araştırmaya katılan iki Fransız hastanesinde takip edilmiş EfB tanısı almış 412 hastayı kohort A, diğer 12 hastanede takip edilmiş EfB tanısı almış 223 hastayı da kohort B olarak belirlemiş. Bu hastalar retrospektif olarak incelenmiş ve sonuçta her iki skorun da mükemmel negatif prediktif değerlere sahip olduğu gösterilmiş. Ancak DENOVA skorunun özgüllüğü daha yüksek bulunmuş ve gereksiz ekokardiyografi sayısını potansiyel olarak azalttığı öngörülmüş.

Makale, DENOVA skorunun, EfB’li hastalarda endokardit riskini değerlendirmede, özellikle kimlerin transözofageal ekokardiyografiye (TEE) ihtiyaç duymadığını belirlemede değerli bir araç olabileceği sonucuna varmış. Skorların gerçek hayattaki klinik performansını ve risk faktörlerine dayalı klinik yargıyla karşılaştırmalı etkinliğini değerlendirmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu belirtilmiş.

Danneels P, Chabrun F, Picard L, et al. Enterococcus faecalis endocarditis risk assessment in patients with bacteremia: External validation of the DENOVA score. J Infect. 2023: S0163-4453(23)00501-7.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr