Vajina içindeki disbiyotik bakteri grupları Chlamydia trachomatis infeksiyonu ile ilişkilidir. Ürogenital C. trachomatis infeksiyonu olan kadınların kohortunda, azitromisin ve doksisiklin tedavisinin vajinal mikrobiyota üzerindeki etkisi karşılaştırılmış (Chlazidoxy çalışması).
Çalışmaya dahil edilen 284 kadına ait (135’i azitromisin grubunda ve 149’u doksisiklin grubunda) vajinal örnekler başlangıçta ve tedavi sonrası altıncı haftada toplanarak analiz edilmiş. Vajinal mikrobiyota, 16S rRNA gen sekansı kullanılarak karakterize edilmiş ve mikroorganizmalar tiplerine (CST’ler) göre sınıflandırılmış.
Başlangıçta tüm katılımcıların %75’i (212/284) yüksek riskli bir mikrobiyotaya (CST-III veya CST-IV) sahipken, tedavinin altıncı haftasından sonra yapılan karşılaştırmada 15 filotipin diferansiyel olarak baskın olduğu görülmüş. Ancak CST ve çeşitlilik istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış. Başlangıç ile altıncı hafta viziti arasında, CST’ler arasındaki alfa-çeşitliliği (p=0.140) ve geçiş olasılıkları, gruplar arasında önemli ölçüde farklı bulunmamış ve hiçbir filotip farklı şekilde baskın değilmiş.
Sonuç olarak ürogenital C. trachomatis infeksiyonu olan kadınlarda azitromisin veya doksisiklin tedavilerinden altı hafta sonra vajinal mikrobiyata etkilerinin devam etmediği görülmüş. Bu çalışmanın sonucunda, vajinal mikrobiyota antibiyotik tedavisinden sonra C. trachomatis infeksiyonuna (CST-III veya CST-IV ile) duyarlı kaldığından reinfeksiyon riskinin unutulmaması gerektiği ve ayrıca daha yüksek anorektal mikrobiyolojik iyileşme oranı nedeniyle azitromisin yerine doksisiklin kullanımının önerilebileceği belirtilmektedir.
Tamarelle J, Penaud B, Tyssandier B, et al. Effects of azithromycin and doxycycline on the vaginal microbiota of women with urogenital Chlamydia trachomatis infection: a substudy of the Chlazidoxy randomized controlled trial. Clin Microbiol Infect. 2023; 29 (8): 1056-62.