Antibiyotiğe dirençli organizmaların artışı, hasta yönetimi için hızlı tanımlama (ID) ve antibiyotik duyarlılık testi (AST) yöntemlerinin uygulanmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada hızlı tanımlama ve AST raporlamasının klinisyenlerin tedavi kararlarını nasıl etkilediğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bakteriler, serum ayırıcı tüpler ve MALDI-TOF MS kullanılarak doğrudan pozitif kan kültürlerinden (BC) tanımlanmış. AST için EUCAST hızlı antibiyotik duyarlılık testi (RAST) yöntemi uygulanmış. Hızlı tanımlama ve AST raporlarının klinisyen tedavi kararları üzerindeki etkisi klinik dokümantasyon aracılığıyla değerlendirilmiş. Antimikrobiyal tedavi ve müdahalelerin uygunluğu kurumsal antimikrobiyal reçeteleme kılavuzlarına, AST sonuçlarına ve klinik verilere göre değerlendirilmiş. Toplam 86 hastaya ait toplam 128 kan kültürü şişesi işleme tabi tutulmuş. Hızlı tanımlama yöntemi 76 hastaya ait 105 (%82,1) şişede başarılı olmuş. Hızlı tanımlama sonuçları aynı gün Enfeksiyon Hastalıkları Ekibi tarafından 76 hastanın 55’i (%72,4) için incelenmiş. Değerlendirme sonucunda 28 (%36,8) hasta için yeni tedaviler veya müdahaleler önerilmiş. 24 hasta için RAST sonuçları mevcutmuş. Yedi hastanın duyarlılık profili aynı gün Enfeksiyon Hastalıkları Ekibi tarafından değerlendirilmiş. RAST sonuçlarına göre dört vakada antimikrobiyal tedavi genişletilirken iki vakada spektrum daraltılmış.
Bu çalışmada yaşanan sorunlar şu şekilde belirtilmiş: “Tüm hızlı sonuçlar değerlendirilmiş olsaydı, ID ve RAST sonuçlarına göre sırasıyla sekiz (%10,5) ve on bir (%14,5) hasta için daha ayarlamalar yapılabilirdi. Hızlı ID ve AST’nin uygulanması hasta yönetimine katkıda bulunabilir. Hızlı raporlama yapılmış olmasına rağmen, bazı sonuçlar aynı gün klinisyen tarafından değerlendirilmemiştir, bu da klinisyen ile laboratuvar arasındaki iletişimin güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.”
Mervenur Demir, Gülçin Telli-Dizman, Gülşen Hazırolan, Ömrüm Uzun, Gökhan Metan. The Impact of Reporting the Same-Day Identification and Antibiotic Susceptibility Test Results on the Treatment of Bloodstream Infections. Infect Dis Clin Microbiol 2024;6(2):123-32