Pediatrik konsensüs kılavuzları, septik şok için bir saat içinde ve şok olmadan sepsis için üç saat içinde antibiyotik uygulanmasını önermektedir. Antibiyotik uygulamasında gecikmelerin daha kötü sonuçlarla ilişkili olduğunu tanımlayan sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmada ‘’Antibiyotik uygulamasının zamanlaması pediatrik sepsiste sepsise bağlı mortalite ile ilişkili mi?’’ sorusuna yanıt aranmış ve bu çok merkezli kohort çalışmasına ABD’deki 51 çocuk hastanesinde acil servise başvuran pediatrik hastalar dahil edilmiş. Katılımcılar, 1 Ocak 2017’den 31 Aralık 2021’e kadar acil servise varışından sonraki bir saat içinde sepsis tanımlanan 29 günlükten itibaren 18 yaş altı hastaları içermiş. Birincil sonuç sepsise atfedilebilir üç günlük mortalite, ikincil sonuç ise sepsise atfedilebilir 30 günlük mortalite olarak kabul edilmiş.
Toplam 19 515 vaka [medyan (IQR) yaş, 6 (2-12) yıl] irdelenmiş. Antibiyotik uygulaması için sepsise atfedilebilir üç günlük mortalitenin arttığı tahmin edilen süre 330 dakikaymış. Üç yüz otuz dakikadan daha kısa süre içinde antibiyotik alan hastalarda sepsise atfedilebilir üç günlük mortalite %0.5, 30 günlük mortalite %0.9 olarak saptanmış. Üç yüz otuzuncu dakikada veya sonrasında antibiyotik alan hastalarda sepsise atfedilebilir üç günlük mortalite %1.2 iken, 30 günlük mortalite %2.0 bulunmuş. Sonuçta hem üç günde hem de 30 günde 330 dakika içinde antibiyotik alanlara kıyasla almayanların ayarlanmış ölüm oranı yüksek bulunmuş.
Lane RD, Richardson T, Scott HF, et al. Delays to antibiotics in the emergency department and risk of mortality in children with sepsis. JAMA Netw Open. 2024; 7 (6): e2413955.