Kotrimoksazol, yabancı cisim varlığında kemik ve eklem infeksiyonunu (BJI) tedavi etmek için alternatif bir antibiyotik olabilir, ancak infeksiyonun tedavisine yönelik bu senaryoda etkinliği ve güvenliği hakkında yayımlanmış çok az veri bulunmaktadır. Bu çalışma, kotrimoksazol içeren bir antibiyotik rejimi veya kotrimoksazol içermeyen bir rejimle tedavi edilen yabancı cisimle ilişkili BJI hastalarının sonuçlarını karşılaştırmak amacıyla planlanmış.
Çok merkezli vaka kontrol çalışmasına yabancı cisim ilişkili BJI tanısı konulan ardışık yetişkin hastalar dahil edilmiş ve kotrimoksazol alan her hasta, kotrimoksazol grubuna dahil edilerek mikrobiyal etiyoloji ve yaşa göre sınıflandırma ile iki kontrol hastası ile eşleştirilmiş. Birincil sonuç takip sırasında ölüm veya tedavi başarısızlığı olarak tanımlanmış. Çalışmaya 50’si kotrimoksazol grubunda ve 100’ü kontrol grubunda olmak üzere 150 hasta dahil edilmiş. Primer son noktaya ulaşma oranı kotrimoksazol grubunda %18 (9/50 vaka) iken kontrol grubunda %21 (21/100) olmuş (p = 0.66). Çok değişkenli analizde kotrimoksazol kullanımı olumsuz bir sonuçla ilişkilendirilmemiş (düzeltilmiş OR 0.8, %95 GA 0.31-2.06, p=0.64). Her iki grup arasında advers olay nedeniyle tedavinin zamanından önce kesilmesi açısından anlamlı bir fark gözlenmemesine rağmen (%14’e karşı %12, p =0.73), tedaviye bağlı advers olaylar kotrimoksazol grubundaki hastalarda kontrol grubundaki hastalara göre anlamlı derecede daha sık rapor edilmiş [%34 (17/50) karşısında %18 (18/100), p= 0.03].
Bulgulara göre yabancı cisim varlığında BJI’nin tedavisinde kotrimoksazol etkili bir alternatif gibi görünmekle birlikte, güvenlik profilinin yan etkilerin yakından izlenmesini gerektirdiği sonucuna varılmış.
Lecomte R, Deschanvres C, Le Bourgeois A, et al. Efficacy and safety of co-trimoxazole in device-related bone and joint infections: a CRIOGO multicentre case-control study. J Antimicrob Chemother. 2024: dkae328.