Daptomisinle ilişkili eozinofilik pnömoni (DİEP), hızlı bir şekilde tanınması ve yönetilmesi gereken nadir fakat ciddi bir durumdur. Tanı için alternatif kriterler önerilmiş olsa da kesin tanı için vakanın Amerikan Toraks Derneği (ATS) kriterlerini karşılaması gerekir. Bu çalışmada sistematik bir literatür taraması yapılmış ve vaka serileri incelenmiştir.
Toplam 74 DİEP vakası analiz edilmiş ve ATS klinik kriterleri kullanıldığında hastaların 15’i kesin (%20.3), 54’ü yüksek olasılıklı (%73.0) ve beşi düşük olasılıklı (%6.8) DİEP olarak sınıflandırılmış. Kırk üç vakada bronkoalveolar lavaj (BAL) incelemesi yapılmış ve ortalama eozinofil sayısı %28.6 bulunmuş. Akciğer parankiminde bilateral opasiteler (%68.1), buzlu cam opasiteleri (%41.7), yamalı infiltratlar (%30.6) ve periferik baskınlık (%19.4) en sık görülen radyolojik bulgular olarak belirtilmiş. Vakalarda klinik şüphe üzerine daptomisin tedavisi kesilmiş; 20 vakaya ek tedavi gerekmezken, 38’ine kortikosteroid ve 12’sine hem kortikosteroid hem de antibiyotik verilmiş. İyileşme oranları tüm tedavi türlerinde yüksek (≥ %73.7) bulunmuş. Çalışmaların çoğu tedavinin kesilmesinden sonra (96 saat içinde) hızlı iyileşme tanımlamış.
DİEP, erken tanı ve hızlı tedavinin hayati önem taşıdığı, nadir görülen ve hızlı ilerleyen bir durumdur. Tanı klinik, laboratuvar ve radyolojik değerlendirmelere dayanır. Tedavide daptomisinin kesilmesi esastır ve sıklıkla kortikosteroidlerin kullanımı da gereklidir. Bu hastalığın tanısal doğruluğunu artırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Gidari A, Pallotto C, Francisci D. Daptomycin eosinophilic pneumonia, a systematic review of the literature and case series. Infection. 19 Temmuz 2024.