Kronik hepatit B (KHB), dünya çapında 296 milyon insanı etkileyerek halk sağlığını tehdit eden küresel bir sorun olmaya devam etmektedir. Günümüzde KHB için küratif bir tedavi olmamasına rağmen, virus mevcut antiviral tedavi stratejileri ile etkili bir şekilde kontrol altına alınabilmektedir. Mevcut nükleoz(t)ide analogları (NA) seçenekleriyle HBsAg kaybı nadiren (%1) sağlanabildiğinden, HBeAg-negatif hastalarda genellikle ömür boyu tedavi gerekmektedir. Son yıllarda kılavuzlar, HBeAg-negatif hastalarda HBsAg kaybı sağlanmadan uzun süreli NA tedavilerinin kesilebileceğini belirtmektedir.
NA’nın kesilmesinin tedavi yaklaşımına nasıl dahil edilebileceği konusunda genel bir fikir birliği yoktur. Bu derlemenin amacı HBeAg-negatif hastalarda NA tedavisinin kesilmesine ilişkin mevcut literatürü değerlendirmektir. NA tedavisinin kesilmesinden sonra yanıt şansı daha yüksek olan HBeAg-negatif KHB hastaları, tedavinin kesilmesi sırasında HBsAg, HB core antijeni (HBcrAg) ve HBV RNA düzeyleri düşük olan ve yakın takibi kabul eden sirotik olmayan hastalar olarak tanımlanabilir. Hastalarda NA tedavisinin kesilmesinden sonra gelişen nükslerin yönetimi de belirsizdir. NA tedavisinde kullanılan ajanın kendisi de nüks gelişim modelini etkileyebilmektedir. NA tedavisinden sonra nüks, tenofovir disoproksil de dahil olmak üzere diğer rejimlere kıyasla entekavir ile önemli ölçüde daha az görülmektedir. Alevlenme durumunda HBsAg klirensi şansını korumak ve ölümcül olabilen akut alevlenmeleri zamanında tedavi etmek için prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. NA tedavisinin kesilmesinden sonra kullanılmak üzere geliştirilecek algoritmalar, klinisyenin hastayı güvenli bir şekilde yönetmesine yardımcı olacaktır.
Korkmaz P, Demirtürk N. Discontinuation of nucleos(t)ide analogues in HBeAg negative chronic hepatitis B patients: Risks and benefits. Infect Dis Clin Microbiol. 2024; 2: 70-7.