Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) dünya geneli 390 milyon insanı etkilemektedir. Tedavide kullanılan steroidlerin şu ana kadar pnömoni, osteoporoz gibi birçok yan etkisi bildirilmiştir. Bu çalışmada KOAH tanılı ayaktan takip edilen geniş bir hasta popülasyonunda inhalasyon yoluyla kortikosteroidlerin kümülatif artan dozda kullanımı ile pnömoni nedenli hastane yatışları arasındaki ilişkiyi araştırmak ve inhalasyon yoluyla kortikosteroid (ICS) dozu ile pnömoni yatışları arasında doz-cevap ilişkisi olup olmadığını araştırmak amaçlanmış.
Çalışma, Danimarka’da Ocak 2010 ile Ekim 2017 tarihleri arasında ulusal çapta yürütülen bir retrospektif kohort çalışması olarak tasarlanmış. Değerlendirmede Danimarka KOAH kayıtları (hastaların spirometreleri, BMI vs.), Danimarka ulusal hasta kayıtları (hastane başvuruları, yatış süreleri vs.), Danimarka ulusal reçete kayıtları kullanılmış. KOAH sistemine kayıtlı hastalar, son beş yıl içinde immun yetmezlik tanısı almayan (kanser hastaları vs.) ve bu tarihler arasında hastane başvurusu olan hastalar çalışmaya dahil edilmiş. KOAH sistemine kayıtlı olup bu yedi yıl içinde hastane başvurusu olmayan hastalar bilgi eksiklikleri nedeniyle dahil edilmemiş. Dahil edilen hastaların son bir yılki reçeteleri ve kayıtları incelenmiş, inhalasyon yoluyla kortikosteroid kullanımı detayları not edilmiş. Hastaların kohorta kayıt edildikten sonraki 365 gün içinde pnömoni yatışı açısından kayıtlarına bakılmış. Primer sonlanım, pnömoni nedeni ile hastane yatışı (primer ya da sekonder tanı) olarak belirlenmiş. ICS kullanımı ile ilişkili olan pnömoni yatış riskini belirlemek için Cox proportional hazard regresyon analizi yapılmış. Çok değişkenli analize bilinen risk faktörleri (yaş, sigara vs) dahil edilmiş.
Çalışmaya 52 100 hasta dahil edilmiş. Hastalar hiç ICS almayan, düşük doz alan, orta doz alan ve yüksek doz alan olarak dört gruba ayrılmış. Dahil edilen hastaların %11.3’ünün kohorta dahil edikten sonraki 365 gün içinde pnömoni açısından hastane yatışı olmuş. Pnömoni nedeniyle hastane yatışı hiç ICS kullanmayan grupta %7, düşük dozda %9, orta dozda %13 ve yüksek dozda %17 olarak saptanmış. Regresyon analizinde pnömoni yatışı açısından ICS dozu arttıkça risk yüksek bulunmuş.
Sonuçta ICS tedavisi pnömoni nedeniyle hastane yatışında artış ile ilişkili bulunmuş. Hekimlerin KOAH hastalarına inhalasyon yoluyla kortikosteroid yazarken dikkatli olmaları gerektiği ve pnömoni şüpheli hastaların anamnezinde kullandığı inhalasyon yoluyla tedavilerin detaylı sorgulanması gerektiği belirtilmiş.
Rønn C, Sivapalan P, Eklöf J, et al. Hospitalization for chronic obstructive pulmonary disease and pneumonia: association with the dose of inhaled corticosteroids. A nation-wide cohort study of 52 100 outpatients. Clin Microbiol Infect. 2023; 29 (4): 523-9.