Hastane kökenli pnömoni (HKP) büyük ölçüde ağız boşluğunda bulunan mikroorganizmaların aspirasyonundan kaynaklanmaktadır. Ağız mikrobiyotası tahminen 700 bakteri, mantar, virus ve protozoa türünden oluşmaktadır. Ağız sağlığı ile pnömoni gelişimi arasında bilinen bir bağlantı vardır ve ağız hijyeni HKP’yi önlemeye yönelik tavsiyelerin bir parçasıdır.
Bu makalede, hastanede yatan yetişkin hastalarda günlük diş fırçalamanın HKP riski üzerindeki etkisinin gösterildiği randomize klinik çalışmalar dahil edilerek sistematik bir literatür analizi yapılmış. Kriterleri karşılayan on beş çalışma dahil edilmiş ve meta-analiz için kullanılmış. Etkili popülasyon büyüklüğü 2786 hastadır. Günlük diş fırçalama, HKP için %33 daha düşük risk [rölatif risk (RR), 0.67] ve YBÜ mortalitesi için %29 daha düşük risk (RR, 0.81) ile ilişkilendirilmiş. Pnömoni insidansındaki azalma, invazif mekanik ventilasyondaki hastalar için anlamlıyken (RR, 0.68) invazif mekanik ventilasyon uygulanmayan hastalar için anlamlı değilmiş. YBÜ’deki hastalar için diş fırçalama, daha az mekanik ventilasyon günü (ortalama fark, -1.24 gün) ve daha kısa YBÜ kalış süresi (ortalama fark, -1.78 gün) ile ilişkilendirilmiştir. Günde iki kez fırçalama ile daha sık aralıklarla fırçalamanın benzer etkiye sahip olduğu tespit edilmiş.
Ehrenzeller S, Klompas M. Association between daily toothbrushing and hospital-acquired pneumonia: a systematic review and meta-analysis. JAMA Intern Med. 2023: e236638.