Bulevirtid, Hepatit B yüzey antijeninin hepatosite giriş inhibitörüdür. Temmuz 2020’de bulevirtid, viral hepatitin en şiddetli formu olan ve sıklıkla son dönem karaciğer hastalığına ve hepatoselüler karsinoma neden olan hepatit D’nin tedavisi için şartlı olarak onaylandı. Burada, ek interferon olmadan günlük 2 mg dozda bulevirtid ile tedavi edilen hepatit D’li hastaların geniş kapsamlı ve çok merkezli gerçek yaşam kohortundan ilk veriler sunuluyor.
Onaltı hepatoloji merkezinden ortak bir çabayla, kronik hepatit D için bulevirtid ile tedavi edilen hastalardan retrospektif veriler toplanmış. Analiz sonuçları, 59’u (%52) sirozlu olan toplam 4289 hafta bulevirtid tedavisi alan 114 hastadan elde edilen verilere dayanmaktaymış. Vakaların 87/114’ünde (%76) en az 2 log düzeyinde HDV RNA düşüşü veya saptanamayan HDV RNA düşüşü olarak tanımlanan bir virolojik yanıt gözlenmiş ve ortalama virolojik yanıt süresi 23 hafta imiş. On bir vakada virolojik bir ilerleme (virolojik yanıttan sonra HDV RNA’da >1 log artış) gözlenmiş. Yirmi dört haftalık tedaviden sonra 19/33 hastada (%58) virolojik yanıt elde edilirken, üç hastada (%9) 1 log HDV RNA düşüşü sağlanamamış. Hepatit B yüzey antijenini kaybeden hasta olmamış. Alanin aminotransferaz seviyeleri, tedavinin başlangıcında dekompanse sirozu olan beş hasta dahil olmak üzere virolojik yanıt elde edilemeyen hastalarda bile iyileşme görülmüş. Tedavi iyi tolere edilmiş ve ilaca bağlı ciddi yan etkiler bildirilmemiş. Sonuç olarak, Almanya’da tedavi edilen hepatit D hastalarından oluşan geniş bir gerçek yaşam kohortunda bulevirtid monoterapisinin güvenliği ve etkinliği doğrulanmış.
Dietz-Fricke C, Tacke F, Zöllner C, et al. Treating hepatitis D with bulevirtide – Real-world experience from 114 patients. JHEP Rep. 2023; 5 (4): 100686.