Makale, cerrahi alan infeksiyonları (CAİ)’nı azaltmak için üç adımlı bir model önermiş:
Perioperatif Önlemler: Bu adım, ameliyat sırasında infeksiyonun önlenmesine yönelik kanıta dayalı kılavuzlara odaklanmış. Hasta optimizasyonu (obezite ve diyabet gibi risk faktörlerinin ele alınması), antimikrobiyal profilaksi ve uygun cilt hazırlığı gibi ameliyat öncesi stratejileri içermektedir. Ayrıca, aseptik teknikler, uygun cerrahi kıyafetler, cerrahi örtüler ve cerrahi alanın irrigasyonu gibi intraoperatif önlemlere değinilmiş. Ameliyat sonrası stratejiler yara bakımı, erken mobilizasyon ve antibiyotik yönetimini içermekte.
Multidisipliner İş Birliği: Bu adımda, cerrahlar, hemşireler, anestezistler, infeksiyon önleme uzmanları, çevre hizmetleri personeli ve bilgi işlem uzmanları dahil olmak üzere sağlık uzmanları arasındaki iş birliğinin önemi vurgulanmış. Hasta sağlığının optimize edilmesinden hijyenik bir cerrahi ortamın sürdürülmesine ve infeksiyonun önlenmesini desteklemek için teknolojinin kullanılmasına kadar her biri CAİ’nin önlenmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu konuda yaklaşımlar belki de en sorunlu alandır.
Sürekli Kalite İyileştirme (SKİ) Girişimleri: CAİ oranlarındaki iyileştirmeleri sürdürmek için bu adımda Lean Six Sigma, Planla-Uygula-Çalış-Önlem Al döngüleri, kök neden analizi ve süreç haritalaması gibi SKİ metodolojilerinin kullanımı tartışılmış. Bu yöntemler iyileştirilecek alanların belirlenmesine ve hedeflenen müdahalelerin uygulanmasına yardımcı olmaktadır.
Sonuç olarak makale, sağlık kurumlarının bu kapsamlı modeli uygulayarak CAİ insidansını etkili bir şekilde azaltabileceğini ve hasta sonuçlarını iyileştirebileceğini vurgulamış.
Rarani SA, Kramer A. Three steps to reduction surgical site infection: presentation of a comprehensive model. GMS Hyg Infect Control. 2023; 18: Doc17.