Randomize kontrollü çalışmalarda (RKÇ’ler), komplike olmayan idrar yolu infeksiyonu olan kadınlarda antibiyotiklerin aşırı reçetelenmesini önlemek için analjezikler, bitkisel formülasyonlar, gecikmiş antibiyotik reçetesi ve plasebo araştırılmış. Bu stratejilerin etkisini tahmin etmek ve bu stratejilerden bir fayda sağlayan semptomları, belirtileri veya diğer faktörleri belirlemek amaçlanmış. RKÇ’ler komplike olmayan idrar yolu infeksiyonu olan yetişkin kadınlarda ilk tedavide hemen antibiyotik kullanımına karşı antibiyotik kullanımını azaltıcı stratejileri araştırmış. Varsa bireysel katılımcı verileri (IPD), aksi takdirde toplu veriler (AD) çıkarılmış. AD’nin Bayes rastgele etkiler meta analizi, ikili karşılaştırmalar için kullanılmış. Aday moderatörler ve tedavi etkilerinin prognostik göstergeleri, IPD’ye dayalı genelleştirilmiş doğrusal karma modeller kullanılarak araştırılmış. Sekiz randomize kontrollü çalışmadan 3524 hastanın bireysel katılımcı verileri ve 78 hastanın toplu verileri analiz edilmiş.
Antibiyotikli olmayan stratejiler, tamamlanmamış iyileşme oranlarını ([OR] 3.0; %95 [GA] 1.7-5.5; Bayesian p-değeri p B =0.0017; τ=0.6), sonraki antibiyotik tedavisini (OR 3.5 [ %95 CI 2.1, 5.8; p B =0.0003) ve piyelonefriti (OR 5.6; %95 CI 2.3, 13.9; p B =0.0003) artırmış. Tersine, antibiyotikli olmayan stratejiler genel antibiyotik kullanımını %63 oranında azaltmış. Üriner eritrositler ve idrar kültürü pozitif olan hastalarda, tam olmayan iyileşme riski daha yüksek bulunmuş (OR 4.7; %95 GA 2.1-10.8; p B =0.0010), ancak her ikisinin de negatif olduğu durumlarda (OR 0.8; %95 GA 0.3 -2.0; pB=0.667) hiçbir fark görülmemiş. Antibiyotik dışı stratejiler kullanılarak tedavi edilen hastalarda, idrar eritrositleri ve pozitif idrar kültürü, sonraki antibiyotik tedavisi ve piyelonefrit için bağımsız prognostik göstergeler olarak bulunmuş.
Hemen antibiyotik kullanımı ile karşılaştırıldığında, antibiyotikli olmayan stratejiler genel antibiyotik kullanımını azaltır, ancak daha kötü klinik sonuçlarla sonuçlanabilir; eritrositlerin varlığı ve idrardaki bakterileri doğrulamak için testler antibiyotik reçetelemeyi hedeflemek için kullanılabilir sonucuna varılmış.
Kaußner Y, Röver C, Heinz J, et al. Reducing antibiotic use in uncomplicated urinary tract infections in adult women: a systematic review and individual participant data meta-analysis. Clin Microbiol Infect. 2022: S1198-743X(22)00330-5.