Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
8
Nisan
2025
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

VI. En Zor Olgum: Ne Öğrendim? (8 Nisan 2025, İstanbul)

Derneğimizin 2024-2025 dönemi bilimsel toplantıları İstanbul’daki “VI. En Zor Olgum: Ne Öğrendim?” toplantısıyla devam ediyor. 8 Nisan 2025, Salı günü, 18.30-20.30 saatleri arasında Aynalı Geçit, Meşrutiyet Caddesi, Avrupa Pasajı Kat 2, Beyoğlu adresinde yapılacak toplantıya tüm üyelerimizi bekliyoruz.
Saygılarımızla.

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu
Toplantı Programı İçin Tıklayınız

CROI 2025’ten Akılda Kalanlar (194. Web Konferans, 8 Nisan 2025)

8 Nisan 2025 Salı günü, 20.00-21.30 saatleri arasında “CROI 2025’ten Akılda Kalanlar” web konferansı yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten: Prof. Dr. Deniz GÖKENGİN
Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi

HIV Patogenezi ve Kür Çalışmalarında Güncel Durum
Prof. Dr. Birgül METE
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Antiretroviral Tedavide Güncel Durum
Doç. Dr. Asuman İNAN
SBÜ Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi

Temas Öncesi Profilaksi
Prof. Dr. Selda SAYIN-KUTLU
Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi

İntegraz İnhibitörü Sınıfı İlaçlarda Direnç
Doç. Dr. Meliha Çağla SÖNMEZER
Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Selam ve Saygılarımızla.
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

Program İçin Tıklayınız

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Alanındaki Uzmanlık Tezlerinin Yayımlanmasını Öngören Faktörler

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (İHKM) alanındaki uzmanlık tezleri, tıbbi bilginin şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak bu tezlerin bilimsel dergilerde yayımlanma oranı hala önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada İHKM uzmanlık programına ait tezler incelenmiş, bilimsel dergilerde yayımlanma oranları analiz edilmiş ve geleceğe yönelik bazı önerilerde bulunulmuş.

1984-2021 yılları arasında Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK, Ankara) elektronik veri tabanında kayıtlı olan İHKM tezleri analiz edilmiş. Diğer tıp alanlarına ait uzmanlık tezleri ile doktora ve yüksek lisans tezleri çalışma dışı bırakılmış.

Toplam 1265 tezden, dışlama kriterleri sonrası, 1061’i değerlendirmeye alınmış. Çalışmada araştırma yapan uzmanlık öğrencilerinin %61 (647)’inin kadın olduğu saptanmıştır. Tez yazarlarının sadece %11 (117)’i tez hazırlık sürecinde maddi destek almış. En yaygın tez konuları; viral hepatitler, sağlık hizmeti ilişkili infeksiyonlar, antibiyotik duyarlılığı, zoonotik hastalıklar, febril nötropeni ve sepsis olarak belirlenmiş. Tezlerin %88’i gözlemsel nitelikte olup, yalnızca %3 (27)’ü randomize kontrollü çalışmaymış. Değerlendirilen tezlerin yalnızca %25’i hakemli bir dergide, sadece %11 (117)’i Science Citation Index (SCI) veya Science Citation Index-Expanded (SCI-E) kapsamında yer alan dergilerde yayımlanmış. Tezlerin sunumundan yayımlanmasına kadar geçen medyan süre dört yıl olarak hesaplanmış.

İHKM alanındaki uzmanlık tezlerinin bilimsel dergilerde yayımlanma oranı düşük bulunmuş. Tezlerin bilimsel makale olarak yayımlanması, uzmanlık eğitiminin ve tez sürecinin doğal bir parçası haline getirilmelidir. Tüm asistanlar ve genç uzmanlar tezlerini yayımlamaları konusunda teşvik edilmelidir.

İlkören P, Agüloğlu-Bali E, Usta O, et al. Predictors for publication of specialty theses in the field of infectious diseases and clinical microbiology. Infect Dis Clin Microbiol. 2025; 1: 58-65.

Makale İçin Tıklayınız

Solunum Yolu İnfeksiyonlarının Tanısında Moleküler Panel Sonuçlarının Klinik ve Demografik Özelliklere Göre Yorumlanması

Solunum yolu infeksiyonları tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Günümüzde kullanılan moleküler tabanlı solunum yolu paneliyle etkenler kısa sürede yüksek duyarlılıkla belirlenebilmektedir. Bu çalışmanın amacı testin pozitifliği ile hastanın demografik verileri, şikâyet ve semptomları, komorbiditeleri ve başlangıç laboratuvar parametreleri arasındaki ilişkiyi belirleyerek testin akılcı bir şekilde kullanımına katkıda bulunmak olarak belirtilmiş.

Eylül 2023–Nisan 2024 tarihleri arasında solunum yolu paneli istemi olan 915 örnek çalışmaya dahil edilmiş. Örneklerin hangi kliniklerden geldiği, hastaların epidemiyolojik özellikleri, istem anındaki şikayetleri, lökosit sayıları ve C-reaktif protein (CRP) değerleri, o dönemde sahip oldukları ek hastalıklar retrospektif olarak hasta dosyalarından elde edilmiş. Çalışmaya dahil edilen 915 örneğin 559 (%61.09)’u pozitif bulunmuş. Cinsiyet ve hastaların yattığı bölüm açısından pozitif ve negatif hastalar arasında anlamlı düzeyde fark saptanmamış. Ancak, öksürük, burun akıntısı, balgam ve boğaz ağrısı varlığı ile ≤18 yaş olan hasta grubunda pozitiflik açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark olduğu görülmüş (p<0.05). Panel negatif grupta ek hastalık varlığı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş (p<0.05). CRP değerleri ve lökosit sayıları için alıcı işletim karakteristiği eğrisi (Receiver Operating Characteristic Curve –ROC)’nde güvenilir ve ayırt edici bir kesim noktası belirlenememiş. Ki-kare otomatik etkileşim (Chi-square Automatic Interaction Detection–CHAID) algoritması sonuçlarına göre panelin pozitif veya negatif olmasını en çok etkileyen değişkenler sırasıyla öksürük, yaş, ek hastalık ve dispne olarak belirlenmiş.

Çalışma, solunum yolu infeksiyonlarında klinik bulguların varlığında, panelin akılcı kullanımı sayesinde etkenin kısa sürede tespit edilmesiyle uygun tedaviye zamanında başlanmasının ve böylece sağlık harcamalarının ekonomiye olan yükünün azaltılmasının mümkün olabileceğini savunmaktadır.

Uğur M, Şahin AM, Avcı E. [Interpretation of molecular panel results in the diagnosis of respiratory tract infections according to clinical and demographic features]. Klimik Derg. 2025;37(4):36-44. Turkish.

Makale İçin Tıklayınız

Yüksek Riskli Nötropenik Hastalarda Febril Nötropeni Yönetimi: Antibiyotik Profilaksisi ve Ampirik Tedavi Üzerine Bir Derleme

Febril nötropeni (FN), hematolojik maligniteli hastalarda ve hematopoietik kök hücre nakli (HSCT) alıcılarında önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olmaya devam etse de antimikrobiyal direncin gün geçtikçe artması, antibiyotik profilaksisinin ve tedavi stratejilerinin yeniden değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu derlemede hematolojik maligniteli hastalara ve HSCT alıcılarına odaklanılarak FN yönetiminde antibiyotiklerin profilaktik ve terapötik kullanımı ele alınmış. Antibiyotik profilaksisi ve tedavi optimizasyonu da dahil olmak üzere FN yönetimindeki zorluklar, durumun karmaşıklığı nedeniyle devam ettiği ve ortaya çıkan antibakteriyel dirençli patojenlerin hastaların yönetiminde önemli endişelere neden olduğu vurgulanmış. Özellikle dirençli Gram-negatif bakterilerin (GNB) seçilim potansiyeli nedeniyle, florokinolonlar profilaksi için daha az tercih edilen ajanlar haline gelmiş. Oysa, ortaya çıkan verilerin özellikle sepsis olduğu varsayılan yüksek riskli hastalarda uzun süredir terk edilmiş aminoglikozit içeren kombinasyon tedavilerinin yeniden uygulanabilmesine öncülük edebildiği görüşü de belirtilmiş. Çok ilaca dirençli bakteriler için kısıtlı ajanlar mevcut olduğundan, antibiyotik uygulamalarıyla ilgili farmakokinetik/farmakodinamik (PK/PD) endişeler de dahil olmak üzere alternatif tedavi stratejilerinin haklı gerekçelerle kullanılması destekleyen derlemede yapay zeka (AI) teknolojileriyle analiz edilebilecek büyük ölçekli veriler sağlayan dikkatlice tasarlanmış, randomize, kontrollü çalışmalara ihtiyacın olduğu da vurgulanmış. Yazarlar bu tür çalışmalardan elde edilen sonuçların FN’nin yönetimi için daha iyi, veri odaklı yaklaşımlara olanak sağlayabildiğini belirtmişler.

Boşnak C, Akova M. Febrile neutropenia management in high-risk neutropenic patients: a narrative review on antibiotic prophylaxis and empirical treatment. Expert Rev Anti Infect Ther. 2025: 1-15.

Makale İçin Tıklayınız

6. ESCMID Aşı Konferansı İçin Başvurular Açıldı!

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID), Avrupa Pediatrik İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESPID), Avrupa Hastane Eczacıları Birliği (EAHP) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile bilimsel iş birliği içinde düzenlenecek bu konferans, 10–13 Eylül 2025 tarihleri arasında Portekiz’in Lizbon kentinde gerçekleştirilecek. Aşılar alanındaki en güncel gelişmelerin ele alınacağı etkinlik, farklı disiplinlerden uzmanların katılımıyla bilimsel bilgi alışverişini teşvik etmeyi ve güçlü bir uluslararası ağ oluşturmayı amaçlıyor.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız

ESCMID 2025 Mobil Uygulaması Yayında!

ESCMID Global 2025 programına artık yeni “ESCMID 2025” Mobil Uygulaması üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz!

Uygulama sayesinde:
• Canlı programı takip edebilir,
• Özetlere, sponsor listesine ve konuşmacı kadrosuna göz atabilir,
• Tüm içerikleri kişisel ajandanıza ekleyebilirsiniz.

Ajandanız kayıt bilgilerinizle entegre çalışır ve ESCMID’in çevrim içi platformuna da otomatik olarak aktarılır. Ayrıca uygulama üzerinden canlı oturumları izleyebilir, soru-cevap ve anket özellikleriyle etkinliklere aktif olarak katılabilirsiniz.

Etkileşimli kongre deneyimi için kongre öncesinde App Store veya Google Play üzerinden “ESCMID 2025” uygulamasını indirin!

ESCMID ve GLG Ortaklığında “AMR Science-Policy Forum”: Viyana’da Yüz Yüze Gerçekleşecek!

11 Nisan 2025 Cuma günü, ESCMID Global 2025 kapsamında Avusturya’nın Viyana kentinde yüz yüze gerçekleştirilecek olan bu yüksek profilli toplantı, antimikrobiyal direnç ile mücadelede bilim ve politika dünyasını bir araya getirmeyi amaçlıyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan siyasi deklarasyonların ardından, verilen taahhütlerin eyleme dönüştürülmesi her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Bu forum, bilimsel bilgiyle politika yapım süreçleri arasındaki boşluğu doldurmak adına kritik bir adım olacak. Etkinlik ücretsizdir ve ön kayıt gerektirmemektedir. AMR alanında çalışan tüm araştırmacılar, politika yapıcılar ve sağlık profesyonelleri bu önemli buluşmaya katılmaya davetlidir.

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr