Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
11
Şubat
2025
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

XXV. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (KLİMİK 2025) (24-27 Nisan 2025, Antalya)

Sizleri, 24-27 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya’da düzenleyeceğimiz XXV. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (KLİMİK 2025)’ne davet etmekten çok büyük mutluluk ve onur duyuyoruz.

Tüm üyelerimizi hem bilimsel hem de sosyal açıdan doyuracak bir kongre programı hazırlıyoruz. Programın hazırlanmasında derneğimizin çalışma gruplarının her zamanki katkılarının yanı sıra, alanlarında tecrübeli hocalarımız ve genç uzman ve asistan arkadaşlarımızın da katkılarını çok önemsiyor ve bekliyoruz. Önerilerinizle zenginleşecek kongremizi, hep birlikte bilimin ışığında aydınlanmak ve dayanışmamızı artırmak üzere büyük bir heyecanla bekliyoruz.

Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız

Sefepim-Enmetazobaktam’ın Karbapeneme Dirençli Gram-Negatif Bakteriler Üzerindeki In Vitro Aktivitesi

Sefepim-enmetazobaktam, geniş spektrumlu β-laktamaz üreticileri de dahil olmak üzere çoklu ilaca dirençli Enterobacterales‘e karşı etkili yeni bir β-laktam/β-laktamaz inhibitörü kombinasyonudur. Bu çalışmada sefepim-enmetazobaktamın karbapeneme dirençli Enterobacterales (CRE), Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter baumannii‘ye karşı in vitro aktivitesi diğer β-laktam/β-laktamaz inhibitörü kombinasyonlarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmiş.

Sefepim, sefepim-enmetazobaktam, seftazidim, seftazidim-avibaktam, meropenem, meropenem-vaborbaktam, imipenem, imipenem-relebaktam ve ertapenemin minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleri, 2089’u karbapenemaz üreticisi olan (OXA-48 benzeri=1000, KPC=49, NDM=697, VIM=180, IMP=1, IMI=9 ve çoklu karbapenemaz=158) ve 123’ü ise karbapenemaz üreticisi olmayan toplam 2212 CRE suşu, 50 P. aeruginosa suşu ve 30 A. baumannii suşu üzerinden “broth” mikrodilüsyon yöntemiyle belirlenmiş. Tüm suşlar tamamen sekanslanmış.

Bu çalışmada enmetazobaktamın metallo-β-laktamazlara karşı inhibitör aktivitesinin olmadığı doğrulanmış. Sefepim-enmetazobaktam ve seftazidim-avibaktamın, OXA-48 üreten suşlara karşı in vitro duyarlılığı benzer bulunmuş (%96.7’ye karşı %99.5). Sefepim-enmetazobaktamın, karbepenemaz üretmeyen CRE suşlarına ve KPC üreten suşlara karşı in vitro duyarlılığı sırasıyla %66.9 ve %63.3 iken, bu oranlar seftazidim-avibaktam, imipenem-relebaktam ve meropenem-vaborbaktam için sırasıyla %96.7/%95.9, %93.4/%95.9 ve %95.9/%98.0 bulunmuş. Seftazidim-avibaktam’a dirençli KPC varyantlarına karşı ise düşük (≤0.25 mg/L) MİK değerleri elde edilmiş. Sefepim-enmetazobaktamın, Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter baumannii suşları üzerine etkisi ise sefepim monoterapisine benzermiş.

Sefepim-enmetazobaktam, OXA-48 üreten suşlara seftazidim-avibaktama benzer şekilde yüksek in vitro aktivite göstermiş. Ayrıca, OXA-48’e ek olarak seftazidim hidrolize edici bir enzim de (geniş spektrumlu β-laktamazlar veya AmpC) üreten suşlara da oldukça etkili bulunmuş.  Bununla beraber, Sefepim-enmetazobaktamın, OXA-48 üreten suşların neden olduğu infeksiyonların tedavisi için seftazidim-avibaktama uygun bir alternatif olup olmadığını doğrulamak için in vivo deneylerin uygulanması gerektiği belirtilmiş.

Bonnin RA, Jeannot K, Santerre Henriksen A, Quevedo J, Dortet L. In vitro activity of cefepime-enmetazobactam on carbapenem-resistant Gramnegatives. Clin Microbiol Infect. 2025; 31 (2): 240-9.

Makale İçin Tıklayınız

Kandida Türleri ile Gerçekleşen Kandidemi ve/veya İnvazif Kandidiyazisin Klinik ve Mikolojik Sonuçları ve Antifungal Duyarlılık Sonuçları: Rezafungin ile Kaspofunginin Karşılaştırıldığı İki Randomize Çalışmanın Birleştirilmiş Analizleri

Bu çalışma, kandida türlerine ve antifungal duyarlılığa göre rezafungin ile kaspofunginin klinik sonuçlarını belirlemek için yürütülen STRIVE ve ReSTORE çalışmalarının verileri kullanılarak yapılan bir post-hoc analizdir.

Haftada bir kez alınan rezafungin (400/200 mg) ile günde bir kez alınan kaspofunginin (70/50 mg) etkinlik ve güvenilirliği, kandidemi ve/veya invazif kandidiyazisli yetişkinlerin yer aldığı randomize, çift kör faz 2 STRIVE (NCT02734862) ve faz 3 ReSTORE (NCT03667690) çalışmalarında karşılaştırılmıştır. Bu analizde randomizasyondan sonraki 96 saat içinde belgelenmiş kandida infeksiyonu olan ve çalışma ilacının en az bir dozunu alan hastaların verileri bir araya getirilmiş. Tedavi sonuçları kandida türleri ve başlangıç MİK’lerine göre değerlendirilmiş. Duyarlılık, rezafungin için Tween 20 takviyeli besiyeri ile Avrupa Antimikrobiyal Duyarlılık Testi Komitesi E.Def 7.4 sıvı mikrodilüsyon metodolojisi kullanılarak belirlenmiş.

Çalışmaya toplam 294 hasta dahil edilmiş (rezafungin=139, kaspofungin=155). Antifungal duyarlılık test sonuçlarına göre üç izolat rezafungine dirençli olarak tanımlanmış. On dördüncü gün iyileşme oranları; C. albicans (rezafungin için %61.0, n=36/59’a karşılık kaspofungin için %65.2, n=45/69) ve C. tropicalis (rezafungin için %70.4, n=19/27’e karşılık kaspofungin için %63.6, n=14/22) ile gelişen infeksiyonlarda benzer oranlarda iken, C. glabrata (rezafungin için %71.1, n=27/38’e karşılık kaspofungin için %60.0, n=21/35) ve C. parapsilosis (rezafungin için %78.6, n=11/44’e karşılık kaspofungin için %55.6, n=15/27) ile gelişen infeksiyonlarda rezafungin grubunda daha yüksek bulunmuş. Otuz günlük tüm nedenlere bağlı ölüm oranları C. albicans (rezafungin için %22.0, n=13/59’a karşılık kaspofungin için %18.8, n=13/69) ve C. glabrata (rezafungin için %15.8, n=6/38’e karşılık kaspofungin için %11.4, n=4/35) ile gelişen infeksiyonlarda benzer oranda iken, C. tropicalis (rezafungin için %18.5, n=5/27’e karşılık kaspofungin için %31.8, n=7/22) ve C. parapsilosis (rezafungin için %7.1, n=1/14’e karşılık kaspofungin için %29.6, n=8/27) ile gelişen infeksiyonlarda kaspofungin gurbunda daha yüksekmiş. Beşinci ve 14. günlerde mikolojik eradikasyon oranları C. albicans ve C. parapsilosis ile gelişen infeksiyonlarda benzer iken C. glabrata ve C. tropicalis ile gelişen infeksiyonlarda rezafungin grubunda daha yüksekmiş. Kandida türlerine bağlı infeksiyonlardaki klinik sonuçlar ile tedaviye özgü MİK’ler arasında bir ilişki bulunamamış.
Rezafunginin, kandida türlerinden bağımsız olarak kandidemi ve invazif kandidiyazis tedavisi için etkili bir seçenek olabileceği sonucuna varılmış.

Soriano A, Locke JB, Cornely OA, et al. Clinical and mycological outcomes of candidaemia and/or invasive candidiasis by Candida spp. and antifungal susceptibility: pooled analyses of two randomized trials of rezafungin versus caspofungin. Clin Microbiol Infect. 2025; 31 (2): 250-7.

Makale İçin Tıklayınız

İnfeksiyöz Ölüm Nedenleri: Otopsiye Dayalı 546 Vakalık Bir Çalışma

Bulaşıcı hastalık vakalarında tanısal doğruluk, uygun hasta yönetimi ve halk sağlığı müdahaleleri için çok önemlidir. Bu retrospektif çalışmanın amacı, İran’ın Meşhed kentinde bulaşıcı hastalık tanısı konan bireylerde bulaşıcı hastalıkların neden olduğu en yaygın ölüm nedenlerini ve klinik tanılar ile otopsi bulguları arasındaki uyum oranını değerlendirmekmiş.

Bulaşıcı hastalık tanısı konan hastaların Mart 2009’dan Şubat 2018’e kadar olan otopsi raporları analiz edilmiş. Demografik veriler, klinik tanılar ve otopsi sonuçları toplanmış ve karşılaştırılmış, klinik ve otopsi tanıları arasındaki tutarsızlıklar değerlendirilmiş ve tanısal tutarsızlığın potansiyel belirleyicileri incelenmiş.

Otopsi yapılan 28 451 vakadan 546 (%1.9)’sına infeksiyon hastalıkları tanısı konulmuş. Otopsiyle belirlenen en yaygın ölüm nedeni plevropulmoner infeksiyonlar (%69.8) olup bunu kan dolaşımı infeksiyonları (%14.1) ve intraabdominal infeksiyonlar (%10.4) izlemiş. Vakaların %22.4’ünün klinik ve otopsi tanıları arasında tutarsızlıklar tespit edilmiş. Plevropulmoner infeksiyonlar en yüksek tanısal tutarsızlığa sahipken (%29.1), bunu merkezi sinir sistemi (MSS) infeksiyonları (%15.8) izlemiş.

Bu çalışmayla infeksiyon hastalıkları vakalarında tanısal tutarsızlıkların belirlenmesi ve klinik uygulamaların iyileştirilmesinde otopsinin öneminin altı çizilmiş. Ayrıca, yanlış tanı yükünü azaltmak ve hasta sonuçlarını iyileştirmek için özellikle plevropulmoner ve MSS infeksiyonları gibi zorlu vakalarda tanı becerilerini artırmaya yönelik çabalara duyulan ihtiyaç vurgulanmış.

Eshaghi S, Sheybani F, Hedjazi A, Naderi H, Shirazinia M, Morovatdar N. Infectious causes of death: an autopsy-based study of 546 cases. Open Forum Infect Dis. 2025: ofaf065.

Makale İçin Tıklayınız

ESCMID ve Dünyadan Haberler

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) Kongresi 2025 (ESCMID Global) (11–15 Nisan 2025, Viyana, Avusturya)

Bulaşıcı hastalıklar ve klinik mikrobiyoloji alanında önde gelen uzmanlar fikir alışverişinde bulunmak ve en son yenilikleri keşfetmek için ESCMID Global’de buluşuyor. ESCMID sizi, ana konuşmalar, sözlü oturumlar, atölyeler, sempozyumlar, uzmanlarla tanışma oturumları ve poster sunumlarıyla dolu beş güne, infeksiyon alanında dünyanın en seçkin etkinliğine davet ediyor.

Bağlantı İçin Tıklayınız

ESCMID Global 2025’te Yapılacak “Selective Pressure 2025” İçin Grup Kayıtları Devam Ediyor

ESCMID Global 2025’te yer alacak, dört katılımcıdan oluşan takımların CM/ID’de yarışacağı etkileşimli bir bilgi yarışması oturumu olan Selective Pressure’a son başvuru tarihi 28 Şubat 2025’e kadar uzatıldı.

Bu oturuma katılmak için bağlantıdaki formun takım olarak doldurulması gerekmektedir. 13 Nisan 2025 Pazar günü Avusturya saatiyle 13.30-15.30 arasında 1. Salon’da gerçekleşecek etkileşimli, eğitici ve eğlenceli bir deneyim için bu oturuma tüm katılımcılar davetlidir. Katılmak için tüm takım üyelerinin hazır bulunması gerekmektedir.

Bağlantı İçin Tıklayınız

6. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Aşı Konferansı (10-13 Eylül 2025, Lizbon, Portekiz)

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği (ESCMID) adına, Avrupa Pediatrik Bulaşıcı Hastalıklar Derneği (ESPID), Avrupa Hastane Eczacıları Derneği (EAHP) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ile bilimsel iş birliği içinde, 10-13 Eylül 2025 tarihleri arasında Portekiz’in Lizbon kentinde düzenlenecek olan 6. ESCMID Aşı Konferansına sizi davet etmekten mutluluk duyuyoruz. Konferans, bilimsel alışverişi teşvik etmeyi ve aşı alanındaki son gelişmelerle ilgilenen herkes için olağanüstü ağ kurma fırsatları sunmayı amaçlayan bir dizi oturum içerecektir.

Bağlantı için Tıklayınız

“Hazırlık: Halk Sağlığı Mikrobiyoloji Laboratuvarına Siber Saldırı” Webinarı (13 Şubat 2025)

13 Şubat 2025’te İstanbul saatiyle 17.00’de yapılacak webinara katılmak için bağlantıdaki formu doldurarak kaydolabilirsiniz.

Bağlantı İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr