Pediatrik cerrahide ameliyat sonrası antimikrobiyal profilaksi kullanımı, insizyon kapatıldıktan sonra tedavinin kesilmesini öneren konsensüs kılavuzlarına rağmen yaygındır. Cerrahi prosedür uygulanan çocuklarda postoperatif profilaksi kullanımı ile cerrahi alan infeksiyonu (CAİ) arasındaki ilişki tam olarak tanımlanmamıştır. Bu çalışmada elektif cerrahi uygulanan çocuklarda postoperatif cerrahi profilaksi kullanımının CAİ oranları ile korele olup olmadığını değerlendirmek amaçlanmış.
Ulusal Cerrahi Kalite Geliştirme Programı’ndan (ACS NSQIP-Pediatric) alınan 30 günlük ameliyat sonrası CAİ verilerini kullanan, çok merkezli bir kohort çalışmasıymış. Haziran 2019-Haziran 2021 arasında yapılan bu çalışmaya 93 hastanenin verileri dahil edilmiş. Katılımcılar acil olmayan cerrahi prosedürler geçiren çocuklarmış (<18 yaş) ve dışlama kriterleri arasında antibiyotik alerjileri, bozulmuş bağışıklık fonksiyonu ile ilişkili durumlar ve ameliyat sırasında intravenöz antibiyotik gerektiren önceden var olan enfeksiyonlar yer almış.
Toplam 40 611 hastanın verileri incelenmiş (%47.3 kadın; ortanca yaş, 7 yıl). Katılımcıların %41.6’sı postoperatif profilaksi almışlar. Ameliyat sonrası profilaksi kullanımı ile genel olarak CAİ oranları (r = 0.13; P = .20), CAİ tipine ve cerrahi uzmanlık alt gruplarına göre sınıflandırıldığında (insizyonel CAE, r = 0.08; P = .43 ve organ alanı SGK, r = 0.13 arasında korelasyon bulunmamış (p=.23).
Ameliyat sonrası cerrahi antimikrobiyal profilaksi kullanımının CAİ üzerinde herhangi bir etkisi saptanmamış.
Makale İçin Tıklayınız
Bültenin Notu: Son yıllarda birçok kaliteli çalışma uzamış cerrahi profilaksinin yararlı olmadığını hatta pekçok sakıncalar barındırdığını gösterdi. Hastanelerde sık rastlanan bir sorun. Bu sorundan yola çıkarak, antibiyotik yönetimine ilk olarak bu alandan başlamak faydalı olabilir.