Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
11
Ekim
2022
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Borrelia ve Leptospira İnfeksiyonları (129. Web Konferans, 11 Ekim 2022)

11 Ekim 2022 Salı günü, 20.00-21.30 saatleri arasında “Borrelia ve Leptospira İnfeksiyonları” konulu web konferans yapılacaktır.

PROGRAM
Yöneten:
 Doç. Dr. Ali ASAN
Bursa Yüksek İhtisas Araştırma ve Uygulama Hastanesi

Lyme: Güncel Bilgiler
Uzm. Dr. Sefa Merve SAYAR
Bursa Yüksek İhtisas Araştırma ve Uygulama Hastanesi

Leptospiroz: Güncel Bilgiler
Uzm. Dr. Sibel YORULMAZ-GÖKTAŞ
Bursa Yüksek İhtisas Araştırma ve Uygulama Hastanesi

Selam ve saygılarımızla
KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu

HIV’de İlaç Direnci Mutasyonları: Yeni Biyoinformatik Yaklaşımlar ve Zorluklar

Tedavi baskısı altındaki HIV’de ilaç direnci mutasyonları ortaya çıkar. Dirençli varyantlar, daha önce tedavi almayan bireylere bulaşabilir, bu da hızlı virolojik başarısızlığa neden olabilir ve tedavi seçeneklerini sınırlayabilir. Bu durum, ilaç direncinin yaygınlığını, ortaya çıkışını ve bulaşmasını değerlendirmek, hastaları etkili bir şekilde tedavi etmek ve sağlık politikalarını şekillendirmek için kritik öneme sahiptir.

Son biyoinformatik gelişmeleri gözden geçirerek; HIV varyantlarının direnç seviyesini dizi verilerinden tahmin etmeyi ve açıklamayı amaçlayan makine yaklaşımları, dirençli HIV bulaşma kümelerinin ortaya çıkışını ve dinamiklerini araştırmak için kullanılan filogenetik yöntemler ve HIV varyantlarının konak içi ve konaklar arası genetik çeşitliliğini, özellikle de azınlığa dirençli varyantları incelemede derin dizilemenin etkisini araştıran bir çalışma.

Blassel L, Zhukova A, Villabona-Arenas CJ, Atkins KE, Hué S, Gascuel O. Drug resistance mutations in HIV: new bioinformatics approaches and challenges. Curr Opin Virol. 2021; 51: 56-64.

Makale İçin Tıklayınız

Gebelik ve İnfeksiyonlar: Anne ve Çocuk Sağlığına Etkileri

Gebelik, anne ve fetüsün hassas bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan fizyolojik ve immünolojik adaptasyonlar ile karakterize bir süreçtir.  Aynı zamanda, bu süreç gebe kadınları infeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirerek çeşitli gebelik komplikasyonlarına neden olabilir. İnfektif patojenler vertikal geçiş ile fetüse bulaşabilir ve olumsuz gebelik sonuçlarına neden olabilir. Plasenta, mikrobiyal geçişi kısıtlamak için sağlam bir mikrobiyal savunma geliştirmiş olsa da bazı mikrobiyal patojenler plasenta bariyerini geçmek ve konjenital hastalıklara neden olmak için mekanizmalar geliştirmiştir. Son mekanik çalışmalar, maternal mikrobiyotanın gebelik sonuçlarındaki çarpıcı rolünü ortaya çıkarmaya başlamıştır.

Bu derlemede, mikrobiyal patojenlerin plasenta bariyerini aşarak konjenital hastalıklara nasıl neden olduğu tartışılmaktadır. Fetal infeksiyonun plasental kontrolünün daha iyi anlaşılması, gelecekteki araştırmalara yeni bakış açıları sağlayacaktır.

Kumar M, Saadaoui M, Al Khodor S. Infections and pregnancy: effects on maternal and child health. Front Cell Infect Microbiol. 2022; 12: 873253.

Makale İçin Tıklayınız

Poliomyelit

Poliomyelit, lenfatik replikasyon sonucu, fekal-oral kontaminasyon ile bulaşan infeksiyöz bir hastalıktır. Küresel sağlık çabalarından önce, polio 1900-1950 yılları arasında çoklu salgınlar sırasında çocuklarda yaygın morbidite ve mortaliteye neden olmuştur. 1980’lerde başlayan dünya çapındaki aşılamalar sonucu, çocuk felcinin artık neredeyse tamamen ortadan kaldırıldığı düşünülmektedir. Bu hastalık öncelikle zayıf sanitasyona sahip gelişmekte olan ülkeleri etkilemektedir. Özellikle endemik bölgelerde viral prodrom semptomları ve yeni başlayan felçli hastalarda ön planda çocuk felcinden şüphelenilmelidir. Tanıda erken serolojik testler kullanılmalıdır; çünkü bu hastalık tespit edilmezse infekte olanların çok azında flask paraliziye neden olmaktadır.  Post-polio sendromu (PPS), yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilecek ilerleyici bir kas güçsüzlüğü sendromudur.

ABD’de çocuk felci benzeri hastalıklarda son zamanlarda görülen artışın ışığında, çocuk felci ile Enterovirus D68 gibi diğer viruslar arasında ayırıcı tanı yapmak daha da önemli hale gelmektedir.

Wolbert JG, Higginbotham K. Poliomyelitis. 21 Haziran 2022. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022. PMID: 32644370.

Makale İçin Tıklayınız

Bültenin Notu: Poliovirus, son yıllarda dünyanın birçok bölgesinde atık sularda saptanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, İsrail gibi ülkelerde canlı aşı virusu kaynaklı olgular saptanmaktadır. Afganistan, Yemen gibi bölgelerde ise aşılama sorunları nedeniyle salgınlar sürmektedir. Sonuç olarak poliomiyelit halen dikkatle izlenmesi gereken ve akılda tutulması gereken bir hastalıktır. Bu konuda güncel durum Nature veri tabanında ele alınmıştır.

Haber İçin Tıklayınız

SARS-CoV-2’nin Evcil Hayvanlar ve İnsanlar Arasında Türler Arası Geçişine İlişkin Endişeler

Bu çalışmada kısaca bu konudaki eldeki veriler özetlenmiş ve ilerisi için olası riskler ortaya konulmuş. Sonuç cümlesi düşündürücü: “Evcil hayvanlara ve onların bakımına karşı tutumumuz, yalnızca COVID-19’un yayılmasını azaltmak için değil, aynı zamanda yeni varyantların potansiyel evrimini azaltmak için de önemlidir.”

Li X., Liu H., Tong Y. Concerns on the cross-species transmission of SARS-CoV-2 between pets and humans. Front Microbiol. 3718.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr