Yoğun bakımda sepsis tanısı koymak, altın standard tanı yöntemleri olmaması nedeniyle hâlâ zorluk teşkil etmektedir. Kalprotektin (S100A8/A9), kritik hastalarda sepsisi tespit etmede potansiyel bir tanı belirteci olarak önerilmiştir. Bu çalışma, yoğun bakım ünitesine (YBÜ’ye) kabul sırasında sepsis ve sepsis olmayan durumları ayırt etmede kalprotektin ve C-reaktif protein (CRP)’in tanısal performansını değerlendirmiş.
2015–2018 yılları arasında dört YBÜ’ye kabul edilen yetişkin hastaların biyobankada saklanan kan örnekleri kullanılarak kalprotektin ve CRP analizleri yapılmış. Tüm yetişkin hastalar, YBÜ’ye kabul anında geriye dönük olarak sepsis-3 kriterleri açısından taranmış. Kalprotektin ve CRP’nin tanısal performansı, alıcı işletim karakteristiği (ROC) eğrileri kullanılarak değerlendirilmiş. Toplamda 4732 hasta çalışmaya dahil edilmiş ve bunların %44’ü sepsis tanısı almış.
Sepsisli hastalarda kalprotektin düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek bulunmuş (p<0.001). Sepsis tanısı koymadaki ROC eğrisi altında kalan alan (AUROC) kalprotektin için 0.61 iken, CRP için 0.72 saptanmış (p < 0.001). Sepsisli hastaların mikrobiyolojik alt grupları arasında en yüksek kalprotektin düzeyi fungal sepsiste gözlenmiş.
Sonuç olarak,YBÜ’ye kabulde sepsis hastalarını belirlemede kalprotektinin tanısal performansı CRP’ye göre daha düşük bulunmuş.
Lengquist M, Sundén-Cullberg V, Hyllner S, et al. Calprotectin as a sepsis diagnostic marker in critical care: a retrospective observational study. Sci Rep. 2025; 15 (1): 15529.