Hastanelerde karbapeneme dirençli Gram-negatif bakterilerin bulaşması ve salgınları genellikle atık su ortamının kirlenmesiyle ilişkilidir. Bu çalışmada Almanya’nın Heidelberg Üniversitesi Hastanesi’nde yeni inşa edilen bir binanın cerrahi ara ve yoğun bakım ünitelerinin ilk kullanım yılında hastane atık su ortamındaki kolonizasyonu araştırmak için ileriye dönük bir gözlemsel bir çalışma olarak planlanmış.
Çalışma amacıyla atık su sisteminin (tuvaletler ve lavabolar) açılıştan bir ay önce başlamak üzere 12 ay boyunca aylık taramaları gerçekleştirilmiş. Hastaların haftalık rektal taramaları da paralel olarak gerçekleştirilmiş ve bakteriyel izolatlar tam genom dizilimi ile karakterize edilmiş. Kabul edilen 1978 hastanın 27’sinin (%1.4) karbapeneme dirençli Gram-negatif bakteriler ile kolonize/infekte olduğu saptanmış. Yerleşimin ilk ayında, karbapenem dirençli Gram-negatif bakteriler ile kolonize/infekte olmuş yedi hasta tespit edilmiş, ancak çevresel rezervuarların hiçbirinde üreme saptanmamış. Kanalizasyon sistemindeki izolatlarının ilk tespiti, ilk yerleşimden beş ay sonra saptanmış. Daha önce kolonize olmamış iki hasta, kanalizasyon sisteminde kolonize olan Pseudomonas aeruginosa suşları ile kolonize/infekte olmuş.
Sonuçta hastalar ile hastane ortamı arasındaki çapraz bulaşma çift yönlü olduğu ve hastane atık su ortamının kirlenmesinin kalıcı kolonizasyona yol açabileceği, bu durumun da karbapeneme dirençli Gram-negatif bakterilerin nozokomiyal edinimi için bir rezervuar görevi görebileceği ifade edilmiş.
Boutin S, Scherrer M, Späth I, Kocer K, Heeg K, Nurjadi D. Cross-contamination of carbapenem-resistant Gram-negative bacteria between patients and hospital environment in the first year of a newly built surgical ward. J Hosp Infect. 2023: S0195-6701(23)00390-0.