Üriner sistem infeksiyonları (ÜSİ) sık tekrarlayan infeksiyonlardır ve genellikle hastaların bağırsaklarında bulunan üropatojenik Escherichia coli (UPEC) suşları etkendir. Bu barsak rezervuarından idrar yoluna olan taşınma, tekrarlayan üriner sistem infeksiyonu (tÜSİ) oranlarına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle UPEC’in barsakta kolonizasyonunu destekleyen faktörleri anlamak, tÜSİ insidansını azaltacak tedavilerin geliştirilmesi açısından kritik öneme sahiptir.
Her ne kadar E. coli büyük barsak mukusunda yüksek oranda bulunsa da bu sürekli salgılanan hidrojel ortamında nasıl kalıcı olabildiğine dair çok az şey bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda tip 1 pili (T1P) üzerinde bulunan FimH adhezininin hem fare hem de insan örneklerinde kolonun salgılanan mukus tabakalarına ve epitel hücrelerine bağlandığı keşfedilmiş. T1P’nin bozulması kolon mukusu ile olan bağlanmanın azalmasına yol açmış.
Dikkat çekici bir şekilde mutant suşlarda flagella üretiminin arttığı ve kolonun koruyucu iç mukus tabakasına sızma eğilimi gösterdiği gözlemlenmiş. Bu durumun UPEC’in kolonun sürekli salgılanan mukus tabakaları tarafından uzaklaştırılmaya karşı nasıl direnç gösterdiğini açıklayabileceği düşünülmüş.
Azimzadeh PN, Birchenough GM, Gualbuerto NC, et al. Mechanisms of uropathogenic E. Coli mucosal association in the gastrointestinal tract. Sci Adv. 2025; 11 (5): eadp7066.