Klinik çalışmalar tigesiklinin diğer tedavi seçeneklerine göre daha yüksek mortalite riskine sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, halen çeşitli infeksiyonlar için yaygın olarak kullanılan tigesiklinin klinik başarısızlık ile ilişkili risk faktörlerinin araştırılması amaçlanmış.
Bu retrospektif analiz, 2019-2021 yılları arasında tigesiklin ile tedavi edilen hastalardan oluşan prospektif bir kohortu içermektedir. Birden fazla infeksiyonu olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiş. Klinik başarısızlık, 28.günde mortalite, başlangıçtaki infeksiyon semptomlarının devam etmesi veya devam eden antimikrobiyal tedavi gereksinimi olarak tanımlanmış. Sonuç analizi için çok değişkenli lojistik regresyon kullanılmış.
Çalışmaya dahil edilen 253 hastanın 94 (%37.1) ‘ünde klinik başarısızlık yaşanmış. İnfeksiyon odakları arasında pnömoni (%46.3), kan dolaşımı infeksiyonu (KDİ) (%25.3) ve deri/yumuşak doku infeksiyonları (%10.3) saptanmış. Olumlu sonuçlar elde edilen hastalar ile klinik başarısızlık yaşayan hastalar karşılaştırıldığında yüksek doz tigesiklin uygulaması veya monoterapi oranlarında anlamlı bir fark bulunmamış. Daha yüksek Charlson komorbidite indeksi [düzeltilmiş odds oranı (aOR) = 1.20, p= 0.001], Pitt bakteriyemi skoru (aOR = 1.25, p=0.007) ve KDİ (aOR = 3.94, p<0.001) klinik başarısızlığın önemli belirleyicileri olarak bulunmuş. Pseudomonas aeruginosa infeksiyonlarında tigesiklinin florokinolon (aOR = 1.97, p=0.03) ve karbapenem ile (aOR = 2.20, p=0.01) birlikte kullanımında klinik başarısızlığın arttığı görülmüş.
Sonuçta birden fazla komorbidite, KDİ ve daha yüksek Pitt bakteriyemi skoru, tigesiklin ile tedavi edilen hastalarda klinik başarısızlık riskinin artmasıyla ilişkili bulunmuş. Sonuçlar, klinisyenlerin bu risk faktörlerine sahip hastalar için tigesiklin dışındaki alternatif tedavi seçeneklerini düşünmeleri gerektiğini desteklemiş. Tigesiklin tedavisinde, potansiyel klinik başarısızlıkları yönetmek için dikkatli bir izlem yapılması gerektiğinin altı çizilmiş.
Huang CF, Yang JL, Chuang YC, Sheng WH. Evaluating risk factors for clinical failure among tigecycline-treated patients. Infect Drug Resist. 2024; 17: 5387-93.