Pseudomonas aeruginosa (PA), yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) edinilen pnömonide yaygın bir patojendir. Bu çalışmanın amacı PA YBÜ pnömonisi (PAIP) insidansını belirlemek ve vücudun farklı bölgelerinde PA kolonizasyonu ile ilişkisini araştırmak olarak belirlenmiş. YBÜ’ye kabulde mekanik ventilasyondaki yetişkin hastalar Avrupa’daki 30 YBÜ’de prospektif olarak izlenmiş. Perianal bölgede ve alt solunum yollarında PA kolonizasyonu YBÜ’ye kabulden sonraki 72 saat içinde ve YBÜ’den taburcu olana kadar haftada iki kez değerlendirilmiş. PAIP gelişimi günlük olarak değerlendirilmiş.
Toplam 1971 olgu izlenmiş. Yoğun bakım ünitesine kabulün ilk 72 saatinde PA ile kolonizasyon prevalansı %10.4 (179 perianal ve 51 solunum) iken, YBÜ’de kalış süresince edinilmiş PA kolonizasyonu insidansı %7.0 (158 perianal ve 47 solunum) bulunmuş. PAIP gelişen 43 (%1.8) hastanın 11 (%25.6)’inde kabul sırasında PA ile kolonizasyon saptanırken, 9 (%20.9)’unda PAIP başlangıcından önce YBÜ’de edinilmiş kolonizasyon saptanmış. Hem perianal (ayarlanmış alt dağılım tehlike oranı=4.4; %95 GA=1.7-11.6) hem de solunum kolonizasyonu (ayarlanmış alt dağılım tehlike oranı=4.6, %95 GA=1.9-11.1) PAIP gelişimiyle bağımsız olarak ilişkili bulunmuş.
PA kolonizasyonu saptanan hastalarda PAIP insidansı kolonizasyon saptanmayan hastalara göre daha yüksekmiş. Hem rektumun hem de solunum yolunun kolonizasyonu PAIP gelişimiyle ilişkiliymiş. PA kolonizasyonunun daha sonraki infeksiyonlar için riski artırmasının hedefli koruyucu müdahaleler açısından fırsat sunduğu belirtilmiş.
Recanatini C, van Werkhoven CH, van der Schalk TE, et al. Impact of Pseudomonas aeruginosa carriage on intensive care unit-acquired pneumonia: a European multicentre prospective cohort study. Clin Microbiol Infect. 2025; 31 (3): 433-40.