Bu çalışmada protez eklem infeksiyonlarında (PJI) tedavi başarısızlığına yol açan risk faktörlerinin belirlenmesi ve bu enfeksiyonlara en uygun yaklaşımın saptanması amaçlanmış. Özellikle teikoplanin tedavisinin klinik yanıta etkisinin değerlendirilmesi hedeflenmiş.
Üçüncü basamak bir sağlık kurumunda, son yedi yıl içerisinde Gram-pozitif veya kültür-negatif protez eklem infeksiyonu tanısıyla izlenen hastaların verileri retrospektif olarak analiz edilmiş. Çalışmaya toplam 169 PJI atağı dahil edilmiş. Genel infeksiyon eradikasyon oranı %82.7 olarak saptanmış. Ameliyat öncesi dönemde hemoglobin (Hb) ve hematokrit (Hct) düzeylerinin, tedaviye yanıt veren hastalarda anlamlı şekilde daha yüksek olduğu; buna karşılık C-reaktif protein (CRP) düzeylerinin daha düşük olduğu belirlenmiş (sırasıyla p=0.006, p=0.003 ve p=0.021). CRP düzeyi ile tedavi yanıtı arasındaki ilişkinin tedavinin ikinci haftasında ortaya çıktığı gözlenmiş. Ayrıca tedavi sonunda eritrosit sedimantasyon hızı (ESH) düzeylerinde anlamlı düşüş tespit edilmiş. İki aşamalı revizyon cerrahisi geçiren olguların %91.7’sinde, iki haftadan uzun süre teikoplanin kullanan hastaların ise %89.4’ünde tedavi başarısı sağlandığı raporlanmış. Çok değişkenli analiz sonuçlarına göre, iki aşamalı cerrahi girişim ve teikoplaninin iki haftadan uzun süreli kullanımı, tedavi başarısı ile anlamlı şekilde ilişkili bulunmuş.
Ameliyat öncesi Hb, Hct ve CRP düzeylerinin tedavi yanıtını öngörmede yardımcı olabileceği; ameliyat sonrası takip sürecinde ise CRP’nin tedaviye verilen yanıtı daha erken aşamada gösterebileceği ifade edilmiş. Tek aşamalı cerrahilerin pratik avantajlar sunmasına rağmen, hastanın uzun vadeli yararının öncelikli olduğu ve gerekli durumlarda iki aşamalı revizyonun tercih edilmesi gerektiği vurgulanmış. Sonuç olarak, günde tek doz uygulanan ve iyi tolere edilen bir antibiyotik olan teikoplaninin, Gram-pozitif ve kültür-negatif PJI olgularında yüksek tedavi başarı oranları ile ilişkili olduğu sonucuna varılmış.
Özşahin A, Koçak-Tufan Z, Güner R, Buzğan T, Tecimel O, Taşyaran MA. Analysis of prosthetic joint infections, risk factors for treatment failure and effect of teicoplanin in treatment: a single-center, retrospective, observational study. Infect Dis Clin Microbiol. 2025; 1: 66-76.