“Olduğumuz aşı bizi ömür boyu koruyacak mı?” sorusuna yanıt verebilecek önemli bir çalışma! Çalışma, Ocak ayı başında Nature Portfolio’da yayımlanmış. Özeti aşağıda:
“İnsanlarda AS03 adjuvanı ile ve adjuvansız H5N1 influenza aşısına karşı bağışıklık tepkilerini araştırmak; antikor tepkisinin büyüklüğünü ve dayanıklılığını etkileyen faktörleri belirlemek için sistem aşı bilimi analizi gerçekleştirdik. Bulgularımız antikor tepkisinin uzun ömürlülüğünü öngören yedinci günde trombosit ve adezyonla ilişkili olarak kanda bir transkripsiyon imzası ortaya koydu ve trombositlerin antikor tepkisi dayanıklılığını düzenlemede potansiyel bir rol oynayabileceğini düşündürdü. Trombositler megakaryositlerden kaynaklandığı için, trombopoietin (TPO) aracılı megakaryosit aktivasyonunun antikor tepkisinin uzun ömürlülüğü üzerindeki etkisini araştırdık. TPO uygulamasının aşı kaynaklı antikor tepkilerinin dayanıklılığını artırdığını bulduk. TPO ile aktive edilen megakaryositler ayrıca, integrin β1/β2 aracılı hücre-hücre etkileşimleri ve sağkalım faktörleri APRIL ve MIF-CD74 ekseni aracılığıyla insan kemik iliği plazma hücrelerinin sağkalımını destekledi. Makine öğrenimini kullanarak, yedi bağımsız denemeden elde edilen altı aşının antikor tepkisinin uzun ömürlülüğünü öngören ve aşı dayanıklılığı için korunan bir mekanizmayı vurgulayan, trombositle ilişkili imzaya dayalı bir sınıflandırıcı geliştirdik.”
Cortese M, Hagan T, Rouphael N, et al. System vaccinology analysis of predictors and mechanisms of antibody response durability to multiple vaccines in humans. Nat Immunol. 2025; 26 (1): 116-30.