HIV-2 infeksiyonunun tedavi yönetimi, öncelikle non-nükleosid revers transkriptaz inhibitörlerine (NRTI) karşı doğal direnç nedeniyle HIV-1 infeksiyonuna kıyasla daha büyük zorluklar içermektedir. İntegraz inhibitörleri, özellikle dolutegravir, HIV-2’li bireyler için tedavi sonuçlarını iyileştirmiştir. Yeni ve güçlü bir antiretroviral kapsid inhibitörü olan lenakapavir, HIV-2 için ek tedavi seçenekleri sunmaktadır.
Bu çalışmada dolutegravir ve lenakapavir içeren rejimlerle virolojik baskılanma sağlanamayan tedavi deneyimi olan bir hasta bildirilmiş. Hastanın başarısız olan güçlendirilmiş darunavir, günde iki kez dolutegravir ve iki NRTI’den oluşan rejimine lenakapavir eklenmiş. Başlangıçta bu ekleme viral yükte bir düşüş ve CD4+ T hücre sayısında artış sağlamış. Ancak virolojik baskılama sağlanamamış ve viral yük yeniden artmaya başlamış. Bu artış, HIV-2’de lenakapavire karşı direnç kazandıran N73D kapsid mutasyonunun gelişmesiyle ilişkilendirilmiş.
Biktegravire karşı aşırı duyarlılığı öngören hücre bazlı analizlere dayanarak rejim, oral lenakapavir artı biktegravir/emtrisitabin/tenofovir alafenamid şeklinde ayarlanmış ve bu durum viral yükte azalmanın yeniden başlamasıyla sonuçlanmış. Bu olgu, lenakapavir terapötik potansiyel göstermiş olsa da direncin hızlı bir şekilde ortaya çıkmasını önlemek ve tedavi deneyimi olan HIV-2’li bireylerde uzun vadeli virolojik kontrol sağlamak için onu diğer antiretroviral ajanlarla kombine etmek gerektiğini vurgulamak için sunulmuş.
van Kampen JJ, van Nood E, Mahmud R, et al. Novel dolutegravir and lenacapavir resistance patterns in human immunodeficiency virus type 2 infection: a case report. Open Forum Infect Dis. 2024: ofae705.