Günümüzde HIV-1 tedavisi için kabotegravir (CAB) ve rilpivirinin (RPV) injekte edilebilir uzun etkili formu kullanılmaktadır ve bu rejimle virolojik başarısızlık görülme riski düşüktür. Risk düşük olmasına rağmen, virolojik başarısızlığın gerçek yaşamdaki nedenleri ve etkisinin değerlendirilmesi önemlidir.
Çalışmada, HIV ile yaşayan ve uzun etkili CAB/RPV tedavisi alan beş kişide gelişen virolojik başarısızlığın arkasındaki nedenler incelenmiş ve bu durum üzerine klinik, virolojik ve farmakokinetik bir analiz yapılmıştır.
Tedavi başlanmadan önce virolojik başarısızlık gelişme riskinin düşük olduğu belirlenen beş kişide virolojik başarısızlık geliştiği görülmüş; bu kişilerin tamamında NNRTI ile ilişkili mutasyon, dördünde ise INSTI mutasyonu tespit edilmiş. Tüm kişilerde tedavi süresince CAB, RPV veya her iki ilacın da serum ilaç seviyeleri düşük bulunmuş ve bu durumun virolojik başarısızlık gelişmesine katkıda bulunduğu düşünülmüş. İlaç seviyelerinin düşük olduğu tespit edilen kişilerin üçünde bunun ardındaki potansiyel mekanizmalar tespit edilmiş.
Bu çalışma, uzun etkili CAB/RPV tedavisi sırasında gelişen virolojik başarısızlığın tespit edilip derinlemesine incelendiği ilk gerçek yaşam verisi olması sebebiyle önemlidir. Virolojik başarısızlığın risk faktörlerinin farkına varmanın ve başarısızlık durumunda kapsamlı bir klinik, virolojik ve farmakokinetik yaklaşımın önemini vurgulamaktadır.
van Welzen BJ, Van Lelyveld SFL, Ter Beest G, et al. Virological failure after switch to long-acting cabotegravir and rilpivirine injectable therapy: an in-depth analysis. Clin Infect Dis. 2024: ciae016.