Bu çalışmada infeksiyon hastalıklarının tanısal doğruluk çalışmalarında sonuçların aşırı olumlu yorumlanmasının yaygınlığını değerlendirmek ve iyileştirme önerilerini belirlemek amaçlanmış.
Ocak ve Mart 2019 tarihleri arasında yayımlanan infeksiyon hastalıklarında tanısal doğruluk çalışmalarını belirlemek için PubMed’te arama yapılmış. Her makale, çalışma özelliklerinin yanında gerçek ve potansiyel aşırı yorumlama biçimlerini belirlemek için iki yazar tarafından bağımsız olarak değerlendirilmiş. ‘Gerçek aşırı yorumlama’, çalışma amaçlarına dayanmayan sonuçlar veya çalışma bulgularının gerekçelendirdiğinden daha olumlu sonuçlar olarak tanımlanmıştır. Çalışma bulgularının aşırı yorumlanmasına neden olabilecek başka uygulamalar da vardır ve bunlar ‘potansiyel aşırı yorumlama’ olarak tanımlanmış.
Nihai analize 120 çalışma dahil edilmiş. Dahil edilen çalışmaların 101 (%84)’inin ana metninde olumlu veya umut verici tavsiyelerde bulunulmuş. Gerçek aşırı yorumlama kanıtı 30 (%25) makalede bulunmuş; 22 (%18)’si çalışma amaçlarıyla uyuşmayan bir sonuç bildirmiş ve 56 (%47)’sı özette ana metinden daha olumlu bir sonuca ulaşmış. Analiz edilen tüm çalışmalarda en az bir potansiyel aşırı yorumlama biçimi görülmüş olup, bunlar en yaygın olarak örneklem büyüklüğü hesaplamasının eksikliği (n=109, %91) ve sıfır hipotezinin bildirilmemesidir (n=115, %96).
Dahil edilen çalışmaların üçte birinde sonuçların aşırı yorumlandığına dair kanıtlar bulunmuş. Tanısal doğruluk çalışmalarında sonuçların aşırı olumlu yorumlanmasını önlemek için önerilen müdahalelere uyulması gerektiği belirtilmiş.
Bramer S, Cheung HY, Do W, Leeflang MMG. Over-interpretation of findings in diagnostic accuracy studies of infectious diseases. Clin Microbiol Infect. 2023; 29 (8): 1045-55.