Günlük hastane pratiğinde, antibiyotik tedavisi genellikle kılavuzlarda önerilenden daha uzun süre verilmektedir. Reçeteleme davranışına yönelten nedenleri anlamak, mevcut uygulama boşluğunu kapatmada anlamlı müdahaleler üretmek için önemlidir. Günlük pratikte antibiyotik tedavisinin süresini düzeltebilecek veya önleyebilecek davranışsal belirleyicileri saptayabilmek amaçlı PubMed, Embase, PsycINFO ve Web of Science taraması yapılarak Ocak 2000 ile Ağustos 2021 arasında yayımlanmış, erişkinlerde antibiyotik tedavi süresinin belirleyicilerini araştıran 22 kalitatif, kantitatif ve karma yöntemli çalışma dahil edilmiş.
Bulgular, birinci grup sağlık profesyonellerinin tedavi süresine karar vermeyi etkileyen 82 davranışsal belirleyici göstermiş; bunların çoğu bireysel sağlık profesyonellerinin bilgi, beceri, bilişsel ve profesyonel etkileşimleri ile ilgiliymiş. İkinci grup ise, çeşitli patojenler, hastalıklar, hasta veya kliniğin özellikleri ile ilgili süre farklılıklarına göre değişen 17 belirleyici ortaya çıkarmış, ancak bu farklılıkların neden veya nasıl oluştuğunu açıklamamış.
Günlük pratikte antibiyotik tedavisinin süresini etkileyen çok çeşitli belirleyicileri açıklayan sınırlı sayıda çalışma olduğu, bu derlemenin antibiyotik tedavisi süresini optimize etmede yönetim müdahalelerinin geliştirilmesi açısından bir basamak taşı olduğu düşünülmekte. Yönetim ekipleri tarafından belirli patojen, hastalık, hasta ve/veya ilgili hastane kliniğine göre uyarlanmış çeşitli davranışsal belirleyicileri ele almak için de iyileştirme müdahaleleri geliştirmesi gerektiği vurgulanmış.
Janssen RME, Oerlemans AJM, Van Der Hoeven JG, Ten Oever J, Schouten JA, Hulscher MEJL. Why we prescribe antibiotics for too long in the hospital setting: a systematic scoping review. J Antimicrob Chemother. 2022; 77 (8): 2105-19.