Ventilatör ilişkili olmayan hastane kaynaklı pnömoni (HKP) en yaygın sağlık hizmeti ilişkili infeksiyondur. Tanı sonrası 24-72 saatten önce mikrobiyolojik sonuçlara ulaşılamaması nedeniyle başlangıç tedavisi en sık görülen etkenler ve hastanın çok ilaca dirençli (MDR) etken için risk faktörlerine göre empirik olarak belirlenmektedir. Rehberlerin önerileri değişmekte ve bir antibiyotiği diğerine öncelememekte olduğundan HAP için optimal empirik tedavi belirsizdir. Bu nedenle yazarlar HKP’nin ampirik tedavisi için tüm alternatif rejimlerin karşılaştırmalı etkilerini değerlendirmek amacıyla bu network meta-analizi gerçekleştirmişler.
Değerlendirmelerin sonunda sistematik derlemeye 39 randomize kontrollü çalışma dahil edilmiş.
Tedavi başarısızlığı sonlanımı için değerlendirilen toplam 4807 hastanın dahil edildiği 30 çalışmanın network meta-analizi sonucunda piperasilin tazobaktam ve karbapenemlerin düşük kanıt düzeyi ile en etkili ampirik rejimler olabileceği bulunmuş. Tedavi başarısızlığını azaltmak için antipsödomonal florokinolonların, antipsödomonal sefalosporinlere üstün oldukları belirlenmiş. Mortalite sonlanımının değerlendirildiği 2531 hasta ve 9 alternatif ampirik tedavi rejimini içeren 11 çalışmanın network meta-analizi sonucunda sefalosporin monoterapisi ile seftazidim+linezolid kombinasyonu arasında yine düşük kanıt düzeyi ile anlamlı fark tespit edilmemiş.
Sonuç olarak piperasilin tazobaktamın HKP için tedavi başarısızlığını düşürmede empirik antibiyoterapi rejimleri arasında en etkili antibiyotiklerden olabileceği, ampirik olarak MRSA’yı kapsamanın mortaliteyi azaltmada ek faydası olmadığı şeklinde değerlendirme yapılmış. Bununla birlikte dirençli patojenler için risk faktörleri olan hastalarda MRSA kapsanması ya da P. aeruginosa etkili ikili antibiyoterapinin sonlanımları iyileştirmede etkisinin belirsiz olduğu sonucuna varılmış.
Ghadimi M, Siemieniuk RAC, Guyatt G, et al. Empiric antibiotic regimens in adults with non-ventilator-associated hospital-acquired pneumonia: a systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Microbiol Infect. 2024; 30 (11): 1351-63.
Makale İçin Tıklayınız