Özellikle COVID-19 pandemisinde sıklıkla karşımıza çıkan ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO) uygulamasında infeksiyon yaklaşımı son derece sorun yaratmıştır. Sorunun önemli boyutlarını özellikle tanı zorluğu ve ilaç dozları konusundaki çelişkili öneriler oluşturmaktadır. Bu konulara genel bir yaklaşım ve sorunların tartışılması için bu derleme zemin hazırlayabilir. Yazarlar özet olarak durumu şu şekilde açıklamaktalar:
“Son on yılda, dirençli kalp veya solunum yetmezliği olan hastaların bakımında ECMO kullanımında hızlı bir artış olmuştur. İnfeksiyon Hastalıkları klinisyenleri, kendi kurumlarında uygulamalar geliştirirken, sınırlı çalışmalardan elde edilen çelişkili kanıtları uzlaştırmak zorundadır; bu da küresel olarak oldukça farklı uygulamalara yol açmıştır. Bu derlemede bu popülasyonda infeksiyon kontrolü ve önlenmesinin yanı sıra antimikrobiyal profilaksi stratejileri de açıklanmaktadır. Daha sonra teşhis ve antimikrobiyal yönetime odaklanılarak ECMO alan hastalara yönelik teşhis ve tedaviye ilişkin veriler incelenmiştir. Bu derleme, mevcut ECMO literatüründeki boşlukları özetlemekte ve infeksiyonlar için net tanımların geliştirilmesi ve gelecekteki klinik araştırmalar için ihtiyaçları gündeme getirmektedir.”
Marcus JE, Shah A, Peek GJ, MacLaren G. Nosocomial infections in adults receiving extracorporeal membrane oxygenation: a review for infectious diseases clinicians. Clin Infect Dis. 2024: ciae120.