Bu kılavuzun amacı, çoklu ilaca dirençli Gram-pozitif bakteri (ÇİD-GPB) taşıyıcısı yetişkinlerde ameliyat öncesinde dekolonizasyon ve perioperatif antibiyotik profilaksisi (PAP) konusunda öneriler sunmaktır.
Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID)/Avrupa İnfeksiyon Kontrol Komitesi (EUCIC) kılavuzları metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), vankomisine dirençli enterokoklar (VRE), metisiline dirençli koagülaz-negatif stafilokoklar (MR-CoNS) ve tüm ilaçlara dirençli (PDR)-GPB’yi hedef alan yayımlanmış çalışmaların sistematik olarak gözden geçirilmesinin ardından geliştirilmiştir. Kritik sonuçlar kolonize MDR-GPB’nin neden olduğu cerrahi alan infeksiyonlarının (CAİ) ortaya çıkması ve CAİ’lere bağlı mortalite iken, önemli sonuçlar arasında herhangi bir patojenin neden olduğu CAİ’lerin oluşumu, hastane kaynaklı infeksiyonlar, tüm nedenlere bağlı mortalite, kullanılan ajanlara direnç gelişimi ve Clostridioides difficile infeksiyonlarının insidansı dahil olmak üzere müdahalelerle ilişkili advers olaylar yer almış. Tüm veri tabanlarının son taraması 1 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilmiş. Her bir önerinin kanıt düzeyi ve gücü GRADE yaklaşımına göre tanımlanmış. Nihai öneri listesi için multidisipliner bir uzman panelinin fikir birliğine varılmış ve antimikrobiyal yönetim konusu da önerilere dahil edilmiş.
Kılavuz paneli, bakteri türüne ve ameliyat türüne göre ÇİD-GPB taşıyıcılarında dekolonizasyon, hedefe yönelik PAP ve kombine müdahalelerin (örn. dekolonizasyon ve hedefe yönelik PAP) CAİ riski ve diğer sonuçlar üzerindeki etkisini incelemiş.
Öneriler şu şekildedir:
“Kardiyotorasik ve ortopedik cerrahi gibi yüksek riskli ameliyatlardan önce S. aureus (SA) taraması yapılmasını öneriyoruz. Kardiyotorasik ve ortopedik cerrahi öncesinde SA ile kolonize olan hastalarda klorheksidin banyosu ile birlikte veya tek başına intranazal mupirosin ile dekolonizasyon önerilmekte ve yine diğer cerrahilerde de bu öneri yer almaktadır.
Kardiyotorasik cerrahi, ortopedik cerrahi ve beyin cerrahisinde MRSA taşıyıcıları için standart profilaksiye vankomisin eklenmesi önerilmektedir. Kardiyotorasik ve ortopedik cerrahi geçiren MRSA taşıyıcılarında kombine müdahaleler (örn. dekolonizasyon ve hedefe yönelik profilaksi) önerilmektedir. Veri eksikliği nedeniyle VRE için tarama, dekolonizasyon ve hedefe yönelik profilaksi konusunda herhangi bir öneride bulunulamamıştır. MR-CoNS ve PDR-GPB için herhangi bir kanıt elde edilememiştir. Tarama prosedürlerini uygulamadan veya PAP politikasında değişiklik yapmadan önce laboratuvar iş yükünün ve antimikrobiyal yönetimin yanı sıra infeksiyon kontrol ekiplerinin katılımının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Gelecekteki araştırmalar yeni dekolonizasyon tekniklerine, dekolonizasyon ajanlarına ve PAP rejimlerine karşı direncin izlenmesine ve yüksek kaliteli çalışmalarda standartlaştırılmış kombine müdahalelere odaklanmalıdır.
Righi E, Mutters NT, Guirao X, et al. ESCMID/EUCIC clinical guidelines on preoperative decolonization and targeted prophylaxis in patients colonized by multidrug-resistant Gram-positive bacteria before surgery. Clin Microbiol Infect. 2024: S1198-743X(24)00341-0.