Ebeveynleri 18 aylık kızlarının bakımını ve takibini sizin kliniğinize transfer etmeyi planlamaktadır. Bebeğin önceden takip edildiği birinci basamak sağlık merkezinden gelen dosyasını incelediğinizde çocuğun boyu ve kilosu dahil olmak üzere gelişim eğrisinin uygun şekilde ilerlediği görülmektedir. Bebek evde her iki ebeveyniyle birlikte yaşamakta ve bakımı çoğunlukla annesi tarafından sağlanmaktadır.
Ancak çocuğun aşı kayıtlarında eksiklikler fark edersiniz. Ebeveynler aşılar konusunda genel endişeleri olduğunu ve kızları için alternatif bir aşı takvimi izlediklerini açıklarlar. Bu takvim iki doz hepatit B aşısı, iki doz difteri, tetanoz ve aselüler boğmaca (DTaP) aşısı ile iki doz Haemophilus influenzae tip b (Hib) aşısından oluşmaktadır. Çocuk Streptococcus pneumoniae, çocuk felci, grip ve COVID-19’a karşı aşılanmamıştır. Ebeveynler kızlarının kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (KKK) aşısı olmasına kesinlikle karşıdır; çünkü bu aşının otizmle ilişkili olabileceğine dair duyumlar almışlardır. İkinci çocukları için de benzer bir aşı takvimi izlemeyi
planlamaktadırlar.
Ebeveynlerin çocukları adına tıbbi kararlar alma hakkına saygı duyarsınız. Ancak, kızamık hastalığına yakalanma riskini ve kızamığa maruz kalma durumunda doğacak kardeşiyle birlikte henüz KKK aşısı için uygun yaşta olmayan diğer bebekler üzerindeki halk sağlığı risklerini ve olası hukuki sorumlulukları da göz önünde bulundurursunuz. Bu iki durumu değerlendirirken, hastayı kliniğinize kabul edip etmeyeceğinize karar vermeniz gerekmektedir.
Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisini tercih edersiniz?
1. KKK aşısını zorunlu tutmadan hastayı kabul etmek
2. Hastayı KKK aşısı yapılmadıkça kabul etmemek
Editörler tarafından atanan uzman görüşlerine ve konu hakkındaki bilginize dayanarak hangi yaklaşımı tercih edersiniz?
Cheung A, O’Leary ST, Temte JL. Deciding whether to accept an unvaccinated child into a pediatric practice. N Engl J Med. 2025; 392 (5): 510-2.