Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID) Solunum Yolu Virusları Çalışma Grubu (ESGREV) tarafından hazırlanan bu editoryal yazı bugünü ve gelecek öngörüleri özetliyor:
“Son 10-15 yılda kanser tedavileri hedefe yönelik tedaviler, hücresel tedaviler, immünoterapi ve mono- ve bispesifik antikorlar gibi yeni yöntemlerle büyük bir genişleme yaşamıştır. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 11 yıl içinde 300’den fazla kanser tedavisi onayı vermiş ve bunların üçte biri yeni etki mekanizmalarına sahip ilaçlardan oluşmuştur. Monoklonal antikorlar, otoimmün hastalıklara sahip hastalar için steroid içermeyen remisyon umutları sunmuştur.
Ayrıca, organ nakli ve hematopoietik kök hücre nakli alanındaki büyük ilerlemeler, donör havuzunun genişlemesini sağlamış ve kanser tedavisinde kullanılan chimeric antigen receptor T (CAR-T) hücre tedavisi gibi hücresel tedavi yöntemleri gelişmiştir. Bu gelişmeler bağışıklığı baskılanmış bireylerde infeksiyonlarla mücadelede önemli ilerlemelere katkı sağlamış olsa da infeksiyon risklerini yönetmek hâlâ ciddi bir zorluk olmaya devam etmektedir.”
Sassine J, Skevaki C, Chemaly RF; European Society for Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID) Study Group for Respiratory Viruses (ESGREV). Infections in immunocompromised hosts: progress made and challenges ahead. Clin Microbiol Infect. 2024: S1198-743X(24)00499-3.