Önceki çalışmalar protez eklem infeksiyonu (PJI) için iki aşamalı reimplantasyon ameliyatından sonra uzun süreli oral antibiyotik kürlerinin uygulanmasının tekrarlayan PJI oranını düşürdüğünü göstermiştir. Ancak, bu antibiyotik kullanımının meydana gelen sonraki PJI’de antibiyotik direnci riskini artırdığı konusunda endişe vardır.
Bu çalışmada Amerika Birleşik Devletleri’nin ‘Veterans Affairs’ ulusal hastane sisteminde PJI için iki aşamalı reimplantasyon ameliyatı geçiren hastalar retrospektif olarak incelenmiş. İki aşamalı reimplantasyondan sonra en az iki hafta oral antibiyotik alan kişileri almayanlarla karşılaştırılmış. Birincil sonuç, tekrarlayan PJI’de dört sınıf antibiyotiğe (tetrasiklinler, florokinolonlar, oral beta-laktamlar ve sülfonamidler) dirençli organizmaların oranı, ikincil sonuçlar tekrarlayan PJI ve ölüm olarak belirlenmiş. PJI için iki aşamalı reimplantasyon geçiren 605 hastadan 154’ü ameliyattan sonra en az 14 gün antibiyotik alırken, 451 hasta almamış. Uzun süreli antibiyotik alan hastalarda tekrarlayan PJI’ye neden olan bakterilerin tetrasiklinlere ve trimetoprim-sülfametoksazole dirençli olma olasılığı daha yüksekken oral beta-laktamlarda veya florokinolonlarda artış belirlenmemiş. İki grup arasında tekrarlayan PJI veya ölüm riski açısından bir fark yokmuş.
İki aşamalı reimplantasyondan sonra uygulanan uzun süreli oral antibiyotik tedavisinin sonraki PJI’de bazı antibiyotiklere karşı direnç riskini artırdığı sonucuna varılmış. Riskleri en aza indirmek, faydaları en üst düzeye çıkarmak için en iyi antibiyotiğin seçilmesi ve iki aşamalı reimplantasyondan sonra antibiyotik kullanım süresinin belirlenmesi için daha fazla araştırma yapılması önerilmiş.
Payne J, Sutton JD, Blackburn BE, et al. Effect of oral antibiotics after two-stage revision for periprosthetic joint infection on subsequent antibiotic resistance within a national cohort of United States veterans. J Bone Jt Infect. 2025; 10 (1): 7-14.