Şüpheli sepsis vakalarında antibiyotik de-eskalasyonunun sıklığı, hastane düzeyinde değişkenliği, belirleyicileri ve sonuçları hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışmada 2017–2021 yılları arasında ABD’deki 236 hastaneye şüpheli sepsis tanısıyla kabul edilen yetişkin hastalar geriye dönük olarak analiz edilmiş. Şüpheli sepsis, kan kültürü alınması, laktat ölçümü ve IV antibiyotik uygulanması ile tanımlanmış. Bu hastalar başlangıçta en az iki gün boyunca metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) ve anti-pseudomonal antibiyotikler ile tedavi edilmiş, ancak bu ajanları gerektiren dirençli organizmalar hastanede dördüncü güne kadar tespit edilmemiş. De-eskalasyon, dördüncü gün itibarıyla anti-MRSA ve anti-pseudomonal antibiyotiklerin durdurulması veya daha dar spektrumlu antibiyotiklere geçiş olarak tanımlanmış. De-eskalasyon için 82 hastane ve klinik değişkeni kullanılarak bir eğilim skoru (propensity score) oluşturulmuş, de-eskalasyon yapılan ve yapılmayan hastalar eşleştirilmiş ve de-eskalasyon ile klinik sonuçlar arasındaki ilişkiler değerlendirilmiş.
Toplam 124 577 hastanın 36 806 (%29.5)’sında antibiyotik de-eskalasyonu yapılmış. Bunların 27 177 (%21.8)’sinde daraltma, 9629 (%7.7)’unda ise antibiyotik kesilmesi gerçekleşmiş. Hastaneler arasında de-eskalasyon oranları değişkenlik göstermiş (medyan: %29.4; çeyrekler arası aralık: %21.3–%38.0).
De-eskalasyonu öngören faktörler arasında üçüncü ve dördüncü günlerde hastalığın daha az şiddetli olması, dirençli olmayan organizmalara ait pozitif kültür sonuçları, MRSA burun sürüntülerinin negatif olması veya bulunmaması yer almış.
De-eskalasyon, özellikle orta ve büyük ölçekli hastanelerde, öğretim hastanelerinde, ABD’nin kuzeydoğu ve orta batı bölgelerinde daha yaygın olarak görülmüş. De-eskalasyon, aşağıdaki klinik sonuçlarla ilişkili olarak daha düşük riskle bağlantılı bulunmuş:
• Akut böbrek hasarı [“odds ratio” (OR)= 0.80, %95 güven aralığı (GA)= 0.76–0.84],
• 4. günden sonra yoğun bakım ünitesine yatış (OR= 0.59, %95 GA= 0.52–0.66),
• Hastane içi ölüm oranı (OR= 0.92, %95 GA= 0.86–0.996).
Şüpheli sepsis vakalarında antibiyotik de-eskalasyonu nadiren uyfulandığı ve hastaneler arasında değişkenlik gösterdiği belirtilmiş. De-eskalasyonun klinik ve mikrobiyolojik faktörlerle bağlantılı olduğu ve daha düşük akut böbrek hasarı, yoğun bakım yatışı ve hastane içi ölüm riski ile ilişkili olduğu sonucuna varılmış.
Kam KQ, Chen T, Kadri SS, et al. Epidemiology and outcomes of antibiotic de-escalation in patients with suspected sepsis in US hospitals. Clin Infect Dis. 2025; 80 (1): 108-17.