Antiretroviral tedavinin uygulanmaya başlamasından sonra renal transplantasyon HIV ile infekte kişilerde son dönem böbrek hastalığının tedavisi için önemli bir seçenek haline gelmiştir. Bu hastalarda HIV ile infekte olmayan kişilerle karşılaştırıldığında benzer mortalite ve greft sağkalımı olduğu gözlenmiştir. HIV ile infekte renal transplantlı kişilerde meydana gelen infeksiyöz hastalıkların tehlikeleri ve belirtileri hakkında çok az şey bilinmektedir.
Bu çalışmada İsviçre HIV Kohort Çalışması ve İsviçre Transplant Kohort Çalışması’nda toplanan bağlantılı bilgiler kullanılarak, 2008’den itibaren renal transplantasyon yapılan HIV ile infekte bireylerin demografik ve klinik özellikleri tanımlanmış. Ayrıca, HIV’in infeksiyon hastalıkları için bağımsız bir risk faktörü olup olmadığını anlamak için tekrarlayan dönemlerde analizler gerçekleştirilmiş.
Bu çalışmaya HIV ile infekte 24 kişi dahil edilmiş ve bu bireylerde 57 tane infeksiyöz hastalık öyküsü olduğu görülmüş. Bu 57 infeksiyöz hastalığın 22’si viral, 18’i bakteriyel, bir tanesi fungal ve 16’sında ise etken saptanamamış. İnfeksiyon bölgelerinin çoğunlukla solunum yolunda (25, %37.3) veya idrar yolunda (13, %19.4) olduğu gözlenmiş. Patojen tipleri ve infeksiyon bölgeleri karşılaştırıldığında HIV ile infekte bireylerdeki oranların, HIV infeksiyonu olmayan bireylerle benzer olduğu gözlenmiş. Renal transplantlı hastalarda HIV ile infekte olmanın infeksiyöz hastalıklar açısından bağımsız bir risk faktörü olmadığı görülmüş.
Kusejko K, Kouyos RD, Bernasconi E. Infectious disease events in people with HIV receiving kidney transplantation: analysis of the Swiss HIV Cohort Study and the Swiss Transplant Cohort Study. BMC Infectious Diseases. 2024; 24 (1): 1143.