Beta 1,3 D-glukan (BDG) testi, invazif mantar infeksiyonlarının (İFİ) teşhisine yardımcı olan noninvazif testlerden biridir. Yanlış pozitif sonuçları önlemek amacıyla BDG testi için uygun hastaların seçilmesi önemlidir. Bu çalışmada BDG testi kullanımını iyileştirmek için tek merkezli algoritmik bir tanısal yönetim müdahalesi başlatılmış.
Elektronik sağlık kayıtlarındaki BDG test istemi, gerçek test isteminin işlenmesi için onay gerektiren BDG test istemi ile değiştirilmiş. Onay kriterleri, (1) bağışıklık sistemi baskılanmış veya yoğun bakım ünitesinde yatan hasta ve (2) ampirik antifungal tedavi alan veya invazif tanı prosedürlerine giremeyen hasta olarak belirlenmiş. Müdahalenin etkinliğini değerlendirmek için, müdahale öncesi ve sonrası bir yıl arasında yapılan BDG testlerinin sayısı karşılaştırılarak retrospektif bir gözlemsel çalışma yürütülmüş.
Müdahale öncesi dönemde 156 olan yıllık BDG testi sayısı %85 azalarak müdahale sonrası dönemde 24’e düşmüş. Yapılan aylık ortalama BDG testi sayısı bu dönemler arasında önemli ölçüde daha düşük saptanmış (p=0.002). BDG testi talepleri reddedilen hastalarda İFİ tanısında gecikme veya İFİ’ye bağlı ölüm görülmemiş. Tanı yönetimi müdahalesinin uygulanması, BDG testi kullanımını başarılı ve güvenli bir şekilde iyileştirmiş.
Colson JD, Kendall JA, Yamamoto T, Mizusawa M. A diagnostic stewardship intervention to improve utilization of 1,3 β-D-glucan testing at a single academic center: five-year experience. Open Forum Infect Dis. 2024; 11 (7): ofae358.