Sitomegalovirus (CMV) infeksiyonu, allojenik hematopoetik kök hücre naklinden (allo-HCT) sonra klinik olarak en sık görülen infeksiyon olmaya devam etmektedir ve morbidite ve mortalite ile önemli düzeyde ilişkilidir. Bu çalışmada, tedavi edilmemiş CMV reaktivasyonunu (uCMVr), klinik olarak anlamlı infeksiyon (cs-CMVi) ve hastalık (CMVd) insidansının yanı sıra letermovir (LET) primer profilaksisi ile tedavi edilen veya preemptif tedavi (PET) ile yönetilen allo-HCT hastalarının CMV ile ilişkili hastaneye yatış oranlarını, sonuçlarını tanımlamak ve karşılaştırmak amaçlanmış. Çalışma, HCT’den sonraki ilk 100 gün içinde LET ile primer profilaksi alan veya PET ile yönetilen yetişkin CMV seropozitif allo-HCT hastalarını kapsayan prospektif gözlemsel bir kohort çalışması olarak planlanmış.
Çalışma popülasyonu 105 (LET grubunda 28 ve PET grubunda 77) hastadan oluşmaktaymış; PET grubuyla karşılaştırıldığında, LET grubundaki hastalar alternatif donörlerden daha fazla allo-HCT almış (%54.5’e karşı %82.14, p=0.012). Her iki gruptaki hastaların yarısından fazlası CMVd açısından yüksek riskli olarak sınıflandırılmış. LET ve PET grubunda, cs-CMVi ve CMVd sırasıyla 0’a karşı 50 (%64.94, p=<0.0001) ve 0’a karşı 6 (%7.79, p=0.18) hastada gelişmiş. LET grubunda, 5 (%17.8) hastada uCMVr meydana gelmiş. PET grubunda cs-CMVi veya CMVd ile ilişkili hastane yatışları LET grubuna kıyasla sırasıyla 47 (%61.04) ve 0 imiş (p=<0.0001). Yüz günlük mortalite açısından fark gözlenmemiş.
Sonuç olarak LET primer profilaksisinin cs-CMVi ve CMVd’yi önlemede ve yetişkin allo-HCT hastalarında hastaneye yatışları azaltmada etkili olduğunu gösteren önemli veriler sunulmuş.
Herrera F, Torres D, Querci M, et al. Letermovir primary cytomegalovirus prophylaxis in allogeneic hematopoietic cell transplant recipients: real-life data from a university hospital in Argentina. Mediterr J Hematol Infect Dis. 2024;16 (1).