Rekürren Clostridioides difficile infeksiyonu (CDI) sık görülmektedir. İlk atakta eş zamanlı antibiyotik (EA) alıyor olmak önemli bir risk faktörüdür. Bu çalışmada CDI ilk atakta, fidaksomisinin ile vankomisinin etkinlikleri karşılaştırılması amaçlanmış.
Michigan’daki iki hastanede randomize, kontrollü, açık etiketli bir çalışma yapılmış. İshali olan ve hastaneye yatırılan, 18 yaşından büyük kişiler, Clostridioides difficile testi pozitif sonuçlananlar ve eş zamanlı en az bir antibiyotik almakta olan hastalar çalışmaya alınmış. Komplike CDI olanlar, başvurudan 24 saat önce CDI tedavisine başlamış olanlar ve 12 haftadan uzun süre antibiyotik kullanması planlanan hastalar çalışmaya dahil edilmemiş. Klinik iyileşme, tedavi sonrası iki gün boyunca devam eden ishalin düzelmesi olarak tanımlanmış. Rekürren CDI ise 30 gün içinde test pozitifliği ile tekrarlayan ishal olarak tanımlanmış. Hastalar fidaksomisin veya vankomisin grubuna randomize edilmiş. Çalışmaya 144 hasta dahil edilmiş. Klinik iyileşme oranları (fidaksomisin için %73 iken vankomisin için %62,9, p= 0.195) ve rekürren CDI oranları (3.3%’e karşı 4.0%; p> 0.99) iki grupta da benzer bulunmuş. Sadece dört hastada rekürren CDI gelişmiş.
Bu çalışmada eş zamanlı antibiyotik alan CDI’li hastalarda, fidaksomisinle tedavi edilenlerin oranı sayısal olarak vankomisine göre daha yüksek olmasına rağmen sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış. Genel olarak, her iki kolda da rekürrens oranları diğer çalışmalara kıyasla daha düşük görülmüş. CDI tedavisi süresini uzatmayan önceki çalışmalarla karşılaştırıldığında beklenenden daha düşük bir nüks oranı saptanması dikkat çekici bulunmuş.
Rao K, Zhao Q, Bell J, et al. An open-label, randomized trial comparing fidaxomicin with oral vancomycin for the treatment of clostridioides difficile infection in hospitalized patients receiving concomitant antibiotics for concurrent infections. Clin Infect Dis. 2024; 78 (2): 277-82.