İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (İHKM) alanındaki uzmanlık tezleri, tıbbi bilginin şekillenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak bu tezlerin bilimsel dergilerde yayımlanma oranı hala önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada İHKM uzmanlık programına ait tezler incelenmiş, bilimsel dergilerde yayımlanma oranları analiz edilmiş ve geleceğe yönelik bazı önerilerde bulunulmuş.
1984-2021 yılları arasında Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK, Ankara) elektronik veri tabanında kayıtlı olan İHKM tezleri analiz edilmiş. Diğer tıp alanlarına ait uzmanlık tezleri ile doktora ve yüksek lisans tezleri çalışma dışı bırakılmış.
Toplam 1265 tezden, dışlama kriterleri sonrası, 1061’i değerlendirmeye alınmış. Çalışmada araştırma yapan uzmanlık öğrencilerinin %61 (647)’inin kadın olduğu saptanmıştır. Tez yazarlarının sadece %11 (117)’i tez hazırlık sürecinde maddi destek almış. En yaygın tez konuları; viral hepatitler, sağlık hizmeti ilişkili infeksiyonlar, antibiyotik duyarlılığı, zoonotik hastalıklar, febril nötropeni ve sepsis olarak belirlenmiş. Tezlerin %88’i gözlemsel nitelikte olup, yalnızca %3 (27)’ü randomize kontrollü çalışmaymış. Değerlendirilen tezlerin yalnızca %25’i hakemli bir dergide, sadece %11 (117)’i Science Citation Index (SCI) veya Science Citation Index-Expanded (SCI-E) kapsamında yer alan dergilerde yayımlanmış. Tezlerin sunumundan yayımlanmasına kadar geçen medyan süre dört yıl olarak hesaplanmış.
İHKM alanındaki uzmanlık tezlerinin bilimsel dergilerde yayımlanma oranı düşük bulunmuş. Tezlerin bilimsel makale olarak yayımlanması, uzmanlık eğitiminin ve tez sürecinin doğal bir parçası haline getirilmelidir. Tüm asistanlar ve genç uzmanlar tezlerini yayımlamaları konusunda teşvik edilmelidir.
İlkören P, Agüloğlu-Bali E, Usta O, et al. Predictors for publication of specialty theses in the field of infectious diseases and clinical microbiology. Infect Dis Clin Microbiol. 2025; 1: 58-65.