Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
1
Temmuz
2025
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Şiddetli Olmayan Gribin Tedavisinde Kullanılan Antiviral İlaçlar: Sistematik Derleme ve Meta-Analizi

Şiddetli olmayan gribin tedavisinde kullanılabilecek en uygun antiviral ilacın ne olduğu belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmanın amacı şiddetli olmayan gribin tedavisinde kullanılan antiviral ilaçların etkilerini karşılaştırmakmış. Doğrudan etkili influenza antiviral ilaçlarını, plasebo, standard bakım veya ağır olmayan influenza hastalarının tedavisinde kullanılan başka bir antiviral ilaçla karşılaştıran randomize klinik çalışmalar incelenmiş. Bu tedavilerin mortalite, hastaneye yatış, yoğun bakım ünitesine yatış, hastanede kalış süresi, semptomların hafiflemesine kadar geçen süre, direncin ortaya çıkması ve istenmeyen olaylara etkisi karşılaştırılmış.

Toplam 34 332 hastanın yer aldığı 73 çalışma incelenmiş. Standard bakım veya plaseboyla karşılaştırıldığında antiviral ilaçların tümünün düşük ve yüksek riskli hastalarda mortalite üzerindeki etkisi çok az olmuş veya hiç olmamış. Düşük riskli hastalarda antiviral ilaçların hiçbirinin hastaneye yatış üzerine anlamlı etkisi olmamış. Yüksek riskli hastalarda oseltamivirin hastaneye yatış üzerine anlamlı etkisi olmamış (risk farkı, RF: -%0.4; %95 güven aralığı, GA: -1.0-0.4; yüksek kesinlik); fakat baloksavirin hastaneye yatışı azaltmış olabilirmiş (RF: -%1.6; %95 GA: -2.0- 0.4; düşük kesinlik). Semptomların hafifleme süresine ilişkin olarak baloksavir muhtemelen semptom süresini azaltmış (ortalama fark, OF: -1.02 gün; %95 GA: -1.41 ile -0.63; orta kesinlik); umifenovir de semptom süresini azaltmış olabilirniş (OF: -1.10 gün; %95 GA: -1.57 ile -0.63; düşük kesinlik); oseltamivir ise muhtemelen önemli bir etkiye sahip değilmiş (OF: -0.75 gün; %95 GA: -0.93 ile -0.57; orta kesinlik). Tedaviyle ilişkili istenmeyen olaylar açısından, baloksavir çok az istenmeyen olaya neden olmuş veya hiç olmamış (RF: -%3.2; %95 GA: -5.2 ila -0.6; yüksek kesinlik); oseltamivir ise  istenmeyen olayları muhtemelen artırmış (RF: %2.8; %95 GA: 1.2 – 4.8; orta kesinlik).

Bu sistematik derleme ve meta-analiz, baloksavirin yüksek riskli hastalarda hastaneye yatış riskini muhtemelen azalttığını ve ağır olmayan influenza hastalarında tedaviye bağlı istenmeyen olayları artırmaksızın semptomların hafiflemesine kadar geçen süreyi kısaltabileceğini ortaya koymuş. Diğer tüm antiviral ilaçların hasta açısından önemli sonuçlar üzerindeki etkisi muhtemelen ya çok azdır ya hiç yoktur ya da belirsizdir.

Gao Y, Zhao Y, Liu M, et al. Antiviral medications for treatment of nonsevere influenza: a systematic review and network meta-analysis. JAMA Intern Med. 13 Ocak 2025.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr