Klimik Bülteni - Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yayın Organıdır
<
1
Temmuz
2025
>

ESKİ SAYILAR

BÜLTEN ÜYELİĞİ

Güncel Bir Konuda İlginç ve Kapsamlı Bir Derleme: İklim Değişikliğiyle Birlikte Sivrisinek Kaynaklı Hastalıkların Kontrolünde Yenilikçi Stratejiler ve Zorluklar

Sivrisinek kaynaklı hastalıkların bulaşma dinamikleri, halk sağlığı açısından iklim değişikliğinin dünya çapında yoğunlaştırdığı çarpıcı zorluklara yol açıyor. Bu kapsamlı makalede iklim değişikliği ile sıtma, dang humması, Zika, chikungunya ve sarı humma gibi sivrisinek kaynaklı hastalıkların epidemiyolojisiyle bağlantılı çok boyutlu stratejiler ve zorluklar incelenmiş. Sivrisineklerin biyolojisinin, patojenik dinamiklerinin ve vektör dağılımının sürekli artan sıcaklıklardan, değişen yağış düzenlerinden ve aşırı iklim koşullarından nasıl etkilendiğinin yanı sıra Afrika’da sıtma, Güneydoğu Asya’da dang humması ve Kuzey Amerika ile Avrupa’da Aedes salgını olasılığının yüksek olduğu vurgulanmış. Moleküler teknikler, Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) ve uzaktan algılama dahil olmak üzere modern tahmin araçlarındaki ve sürveyans alanındaki gelişmelerin salgınları tahmin etme kapasitemizi artırdığı; entegre veri yönetimi tekniklerinin ve iklim koşullarına dayalı modellerin halk sağlığı planlamasına ilişkin değerli bir anlayış sağladığı belirtilmiş. Bu incelemenin amacı, değişen iklime bağlı olarak sivrisinek kaynaklı hastalıkların kontrolünde mevcut manzara ve yaklaşmakta olan yönler hakkında son verilere ve uzman görüşlerine dayanarak kapsamlı bir anlayış sağlamak olarak belirtilmiş. Halk sağlığını güvence altına almak için değişen iklim koşullarında ortaya çıkan zorluklar ve yenilikçi vektör kontrol stratejileri belirlenmiş.

Zhang Y, Wang M, Huang M, Zhao J. Innovative strategies and challenges mosquito-borne disease control amidst climate change. Front Microbiol. 2024; 15: 1488106.

Makale İçin Tıklayınız

Meşrutiyet Mah. Rumeli Cad.
İpek Apt. No. 70 D. 7
(Rumeli Eczanesi üstü),
34363 Şişli, İstanbul
Tel. ve Faks: (0212) 219 54 82
E-posta: klimik@klimik.org.tr