Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (Klimik) Derneği Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Yeni Koronavirus 2019 (2019-nCoV) salgını hakkında merak edenler için ve sağlık çalışanları için bilgi notları yayımladı.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (Klimik) Derneği Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Yeni Koronavirus 2019 (2019-nCoV) salgını hakkında merak edenler için ve sağlık çalışanları için bilgi notları yayımladı.
Aylık bilimsel toplantılarımız kapsamında 29 Ocak 2020’de 17.00-18.30 saatleri arasında Ankara Üniversitesi, İbni Sina Hastanesi, Hasan Ali Yücel Salonu’nda “Sepsiste Ne Değişti?” toplantısı yapılıyor. Prof. Dr. Murat Dizbay’ın başkanlık edeceği toplantıda, Doç. Dr. Melda Türkoğlu “Yoğun Bakımcı Gözünden Değişenler”, Uzm. Dr. Selçuk Özger “İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Gözünden Değişenler” konulu sunumlarını yapacaklar. Tüm üyelerimizi bekliyoruz.
Aylık bilimsel toplantılarımız kapsamında 29 Ocak 2020’de 18.00-20.00 saatleri arasında Mövenpick Hotel’de “İnfektif Endokardit Ulusal Uzlaşı Raporu: Olgular Eşliğinde Değerlendirme” toplantısı yapılıyor. Prof. Dr. Şükran Köse ve Doç. Dr. Nesrin Akbaş-Türker’in yöneteceği birinci oturumda, Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz “İnfektif Endokardit Ulusal Uzlaşı Raporu” konulu sunumunu yapacak. Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz ve Doç. Dr. Ziya Kuruüzüm tarafından yönetilecek ikinci oturumda ise, Öğr. Gör. Dr. Oya Eren-Kutsoylu “Olgu 1”, Dr. İlkay Akbulut “Olgu 2”, Öğr. Gör. Dr. Emre Özdemir “Olgu 3”, Dr. Funda Balaylar “Olgu 4” konulu sunumlarını yapacaklar. Tüm üyelerimizi bekliyoruz.
Aylık bilimsel toplantılarımız kapsamında 31 Ocak 2020’de 18.00-20.00 saatleri arasında Holliday Inn Bursa’da “İnfluenza” toplantısı yapılıyor. Prof. Dr. Okan Töre ve Prof. Dr. Safiye Helvacı’nın yönetecekleri toplantıda, Doç. Dr. İmran Sağlık “İnfluenzada Tanı Yöntemleri”, Dr. Öğr. Üyesi Serhat Uysal “İnfluenzada Klinik ve Tedavi” konulu sunumlarını yapacaklar. Tüm üyelerimizi bekliyoruz.
Bu gözden geçirme ve meta-analizde, serum prokalsitonin düzeylerinin bakteriyel pnömoniyi viral pnömoniden ayırt etmede etkinliği incelenmiş. Buna göre prokalsitonin düzeyleri yeterince duyarlı ve özgül bulunmamış (Serbest Erişim).
Kamat IS, Ramachandran V, Eswaran H, Guffey D, Musher DM. Procalcitonin to distinguish viral from bacterial pneumonia: a systematic review and meta-analysis. Clin Infect Dis. 2020; 70 (3): 538-42.
Seksen bir çalışmanın gözden geçirildiği bu yazıda, çalışmaların %58’inin son beş yılda yayınladığına dikkat çekilmekte. Bildirilen 526 “Pan-drug” dirençli (PDR) izolatın ilk üç sırasını Pseudomonas aeruginosa (n = 175), Acinetobacter baumannii (n = 172) ve Klebsiella pneumoniae (n = 125) oluşturmaktaymış. Yazarlar PDR Gram-negatif bakterilerin son yıllarda dünya çapında giderek daha fazla rapor edildiğini ve yüksek mortalite ile ilişkili olduğunu vurgulamaktalar.
Karakonstantis S, Kritsotakis EI, Gikas A. Pandrug-resistant Gram-negative bacteria: a systematic review of current epidemiology, prognosis and treatment options. J Antimicrob Chemother. 5 Ekim 2019.
Bu çalışmada, önemli miktarda alkol kullanımı veya koinfeksiyonu olmayan 27 non-alkolik steatohepatitli HIV-pozitif hasta değerlendirilmiş. E vitamini, bu hasta grubunda etkili ve iyi tolere edilen bir tedavi olarak saptanmış.
Sebastiani G, Saeed S, Lebouche B, et al. Vitamin E is an effective treatment for nonalcoholic steatohepatitis in HIV mono-infected patients. AIDS. 2020; 34 (2): 237-44.