Mycobacterium tuberculosis aslında kür sağlanabilen bir infeksiyon hastalığı olsa da özellikle son yıllarda çoklu ilaç direnci olan suşlar tedavi yönetimini zorlaştırmaktadır. Basilin dormant formda kalabilmesi aslında tedavi zorluğunun en önemli nedenlerdendir. Basile karşı etkin olan izoniyazid, rifampisin, pirazinamid ve linezolid gibi moleküller ancak basil çoğalma fazında iken etki edebilirler. Dolayısıyla basilin sessiz kalması ilaçlardan etkilenmemesini, dolayısıyla da tedavi başarısızlığını beraberinde getirir.
RelMtb geni, mikobakterinin zorlu koşullarda çoğalmasını engelleyen bir gen dizisi olarak tanımlanmıştır. Bu gende bir defekt olduğu durumlarda ise bakteriler hızlı bir şekilde çoğalmaya başlarlar. Bu da basilleri tedavilere karşı daha duyarlı hale getirir.
Dutta ve arkadaşları hayvan modellerinde yaptıkları bu çalışmada RelMtb genini inhibe eden bir bileşen olarak saptadıkları X9 molekülünü kullanmışlar. Besin azlığı yaratarak stres koşulları oluşması sağlanmış ve bakterinin dormant hale geçmesi önlenmiş. Sonuçta aktif çoğalan basil grubunda izoniyazid çok daha belirgin şekilde etki etmiş ve mikrobiyolojik olarak klirens sağlanma oranı çok daha yüksek olmuş. Çalışma antimikobakteriyel tedavinin başarısını artırmak için umut verici görünmekte. (Uzm. Dr. İrem Akdemir Kalkan)
Dutta NK, Klinkenberg LG, Vazquez MJ, et al. Inhibiting the stringent response blocks Mycobacterium tuberculosis entry into quiescence and reduces persistence. Sci Adv. 2019; 5(3): eaav2104.
Makale İçin Tıklayınız: