XX. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (Klimik 2019) 13-16 Mart 2019 tarihlerinde Antalya’da Gloria Golf Resort Hotel’de yapılıyor.
XX. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi (Klimik 2019) 13-16 Mart 2019 tarihlerinde Antalya’da Gloria Golf Resort Hotel’de yapılıyor.
İlk olarak on yıl önce Berlin’de 40 yaşında HIV-pozitif, aynı zamanda kan kanseri (lösemi) tanısı olan hastaya, virusa doğal bağışıklığı bulunan bir kişiden kök hücre (ilik) nakli yapılmış ve hastada iyileşme görülmüştü. Nakilden sonra HIV’e yönelik tedavisi kesilmiş olan hasta bu alanda yeni bir umut olmuştu. Timothy Brown HIV/AIDS’i yenen ilk hasta olarak bilinmektedir. Nature isimli bilim dergisinin Mart 2019 sayısında yayımlanan araştırmaya göre kök hücre tedavisi İngiltere’de HIV pozitif ve kanser tedavisi görmekte olan başka bir hastaya uygulanmış ve virus tespit edilemez düzeye inmiştir. Imperial College London üniversitesinden Profesör Eduardo Olavarria, kök hücre naklinin başarısının HIV/AIDS’in uzun süredir beklenen tedavisinde bir umut sunduğunu belirtmektedir.
Bu alanda çalışmalar hızla devam etmektedir. Ancak HIV için kür tedavi gelinceye kadar HIV-pozitif kişilerin takip ve tedavilerine düzenli gitmeleri, verilen ilaçları doğru şekilde kullanmaları gerekmektedir. HIV/AIDS tüm toplumu ilgilendiren bir infeksiyon hastalığıdır. Klimik Derneği HIV/AIDS Çalışma Grubu olarak hastalığın bulaşma yollarının bilinmesi, pozitif kişilerin tedavilerine uyum göstermesi ve HIV-pozitif kişilerin dışlanmaması gerektiğini bir kez daha anımsatmaktayız.
14 Mart Tıp Bayramı tüm hekimlere ve sağlık çalışanlarına kutlu olsun! Bu bayramın bilincine varmalı, anlamını idrak etmeliyiz. Bu bayram, tüm dünyada evrensel olarak kabul gören ve kutlanan bir bayram değildir, tamamen bize özgüdür. Bu gün, tıp eğitimi, bilimsel gelişme ve bağımsızlık arasındaki ilişkiyi en iyi şekilde anlamamızı sağlayacak günlerden biridir. 14 Mart 1827, II. Mahmut döneminde, modern tıp eğitiminin başladığı gündür. 14 Mart’ın Tıp Bayramı olarak kabul edilerek ilk kez kutlanması ise, 13 Kasım 1918’den beri işgal altında olan İstanbul’da, 1919 yılının 14 Mart’ında gerçekleşmiştir. O gün, bayramı kutlama gerekçesiyle toplanan tıbbiyeliler, üçüncü sınıf öğrencisi olan Hikmet Boran (1901-1945) öncülüğünde emperyalist işgali protesto etmişler, ulusal bağımsızlık savaşının fitilini ateşlemişlerdi. Onları saygıyla anıyoruz.
Ülkemizden bildirilen bu yazıda, 15 yıldır antibiyotik kısıtlama programlarına rağmen yüksek direnç üzerinde durulurken, alınacak önlemler tartışılmış.
Isler B, Keske Ş, Aksoy M, et al. Antibiotic overconsumption and resistance in Turkey. Clin Microbiol Infect. 4 Mart 2019.
Bu çalışmada, 966 Ebola virusu antikoru pozitif olup hayatta kalan ve 2350 antikor-negatif yakın temaslılar kontrol grubu olarak incelenmiş. Katılımcıların %90’ı 12 ay boyunca takip edilmiş. Sağ kalanlarda kontrol grubuna göre baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı, hafıza kaybı gibi semptomlar daha sık görülürken, semen örneklerinde viral RNA 40 ay boyunca saptanmış (Serbest Erişim).
The PREVAIL III Study Group. A longitudinal study of Ebola sequelae in Liberia. N Engl J Med. 2019; 380(5): 924-34.
Bu çalışmada, yedi treponemal testin duyarlılığı ve özgüllüğü incelenmiş. Primer sifilis için Treponema pallidum partikül aglütinasyon testi (TPPA) (%94.5-96.4), FTA-ABS (%78.2)’den daha hassas bulunmuş. Tüm immünolojik testler sekonder sifilis için %100, erken latent sifilis için %95.2-%100 ve geç latent sifilis için %86.8-%98.5 duyarlı olarak saptanmış.
Park IU, Fakile YF, Chow JM, et al. Performance of treponemal tests for the diagnosis of syphilis. Clin Infect Dis. 2019; 68(6): 913-8.