Yeni yılın güzel günler getirmesini dileriz. Bilim, barış, sağlık ve mutluluk sizinle olsun.
Nice yıllara hep birlikte…
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu
Yeni yılın güzel günler getirmesini dileriz. Bilim, barış, sağlık ve mutluluk sizinle olsun.
Nice yıllara hep birlikte…
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği olarak öne çıkan çalışması bulunan genç hekimleri Prof. Dr. Enver Tali Çetin Genç Araştırmacı 2019 Ödülü için başvurmaya davet ediyoruz. Jüri tarafından seçilen çalışmalardan 1.’ye 5 000 TL, 2.’ye 3 000 TL ve 3.’ye 2 000 TL ödül verilecektir. Ödül İLKO İlaç San. ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenmektedir. Ödüle İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanında 2018 yılında yayımlanmış bir çalışmanızla başvuru yapabilirsiniz. Başvuru için 45 yaş altında olunması gerekmektedir. Ülkemizde yapılmış çalışmalar önceliklidir. Adayların çalışmalarını 18 Şubat 2019’a kadar özgeçmişleriyle birlikte Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin klimik@klimik.org.tr e-posta adresine iletmeleri gerekmektedir.
Aylık bilimsel toplantılarımız kapsamında 25 Aralık 2018’de 18:00-19:30 arasında Aynalı Geçit, Meşrutiyet Caddesi, Avrupa Pasajı Kat 2, Beyoğlu adresinde “Yılın Ses Getiren Makaleleri” toplantısı yapılıyor. Prof. Dr. Haluk ERAKSOY başkanlığında düzenlenecek olan toplantıda Uzm. Dr. Mahir KAPMAZ, Uzm. Dr. Yeşim UYGUN-KIZMAZ ve Uzm. Dr. Nagehan Didem SARI sunum yapacaklar. Toplantının ardından “Galatasaray Tıbbiyesi-Tıbbiye’de Modernleşmenin Başlangıcı” kitabının yazarı Prof. Dr. Yeşim Işıl ÜLMAN, “Türkiye’de Modernleşmenin Tarihine Tıbbiye’den Bakmak” başlıklı söyleşisiyle bizimle birlikte olacak. Onun ardından ise hep birlikte “Yeni Yıla Merhaba!” diyeceğiz.
Aylık bilimsel toplantılarımız kapsamında 26 Aralık 2018’de 17.00-18.30 arasında Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Morfoloji Binası, Pembe Salon’da “Pan-Rezistan Bakteriler” toplantısı yapılıyor. Uzm. Dr. Başak DOKUZOĞUZ başkanlığında düzenlenecek olan toplantıda Doç. Dr. Aysel ÇELİKBAŞ ve Uzm. Dr. Ayşe BÜYÜKDEMİRCİ “Tedavi”; Prof. Dr. Nurcan BAYKAM ve Dr. Öğr. Üyesi Şengül ÜÇER “İnfeksiyon Kontrol Önlemleri” konulu sunumlarını yapacaklar. Tüm üyelerimizi bekliyoruz.
Bu çalışmada 2014 ile 2016 yılları arası HIV infeksiyonunun edinilmesinin önlenmesinde temas öncesi profilaksi (TÖP) kullananların belirlenmesi, cinsiyet ve ırksal farklılıkların tanımlanması amaçlanmış. 2014 ve 2016 arasında, ≥16 yaş grubu yıllık TÖP kullanıcılarının sayısı %470 artarak 13 748’den 78 360’a yükselmiş. Ayrıca siyah kadın ve erkeklerde TÖP’ün beyaz kadın ve erkeklerin neredeyse altı katı reçete edildiği saptanmış.
Huang YA, Zhu W, Smith DK, Harris N, Hoover KW. HIV preexposure prophylaxis, by race and ethnicity – United States, 2014-2016. MMWR Morb Mortal Wkly Rep.2018; 67(41): 1147-50.
Bu derlemede, HIV eradikasyonu stratejilerinde önemli etkileri olan viral replikasyon için bir rezervuar görevi görebileceği düşünülen merkezi sinir sisteminin üzerinde durulmakta, düşük gelirli ve orta gelirli ülkelerde daha fazla nörolojik araştırma yapılması gerektiği vurgulanmakta.
Thakur KT, Boubour A, Saylor D, Das M, Bearden DR, Birbeck GL. Global HIV neurology: a comprehensive review. AIDS. 2019; 33(2): 163-84.
Bu çalışmada, Kolombiya’daki 2016 Zika virusu infeksiyonu salgını sırasında elde edilen örnekler kullanarak olgu-kontrol çalışması yapılmış. Buna göre Dang virusu serotip 2’ye ve Zika virusuna karşı nötralizan antikor titrelerinin yüksek olmasının, Zika virusu infeksiyonu sırasındaki Guillain-Barré sendromuyla ilişkili olduğu gösterilmiş.
Lynch RM, Mantus G, Encinales L, et al. Augmented Zika and Dengue neutralizing antibodies are associated with Guillain-Barré syndrome. J Infect Dis. 2019; 219(1): 26-30.