Sağlık, bilim ve eğitim emekçileri olarak çalışan meslektaşlarımızın 1 Mayıs Emek Bayramlarını kutlar, dayanışma duygularımızı sunarız!
Sağlık, bilim ve eğitim emekçileri olarak çalışan meslektaşlarımızın 1 Mayıs Emek Bayramlarını kutlar, dayanışma duygularımızı sunarız!
İnfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde, hastalıklardan korunmada ve antibiyotiklere direnç gelişmesinin önlenmesinde en önemli basamak “el hijyeni” olarak nitelendirilmektedir. Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü 5 Mayıs’ı “Dünya El Hijyeni Günü” olarak kabul etmiştir.
Ana sloganı “Yaşam Kurtarın: Elinizi Temizleyin” olan 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü’nde bu yılki “Sağlık Bakımında Sepsisi Önlemek Elinizde” temasının işlendiği Didier Pittet ve arkadaşlarınca hazırlanmış duyuru birçok uluslararası dergiyle eşzamanlı olarak Klimik Dergisi 2018; 31(1): 2-3’de de yayımlanmıştır [Tıklayınız].
28th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID)’a 125 ülkeden toplam 12005 kişi katıldı.
Katılımın en yüksek olduğu ülkeler İspanya (1112), ABD (1087) ve İngiltere (1017) idi. Türkiye 225 katılımcı ile ilk 10 ülke arasında değildi.
Yüzölçümü bakımından en küçük ülkelerden olan ve nüfusu 5 milyon olan Singapur’dan katılım 79, nüfusu 2 milyon olan Slovenya’dan katılım 80 civarında idi.
Kongreye 116 ülkeden toplam 5500 bildiri özeti gönderildi ve 3563’ü (%66) kabul edildi. Bunların 774’ü sözlü sunum, 2476’sı poster ve 313’ü e-posterdi. En çok bildiri özeti kabul edilen ülkeler İspanya (468), ABD (311) ve İngiltere (298) oldu.
Türkiye kabul edilen bildiri özetleri sıralamasında 90 poster ile 9.sırada idi. Türkiye geçtiğimiz yıl ilk 10’da yer almıyordu.
Oturum başkanı ve konuşmacı sıralamasında ise Türkiye 16. sırada yer aldı.
ESCMID Yönetim Kurulu üyesi ve eski başkanlardan Prof. Dr. Murat Akova’nın görev süresi doldu ve yönetim kurulundaki görevlerinden ayrıldı. Akova, yeni oluşturulan “ombudsman” görevine getirildi. ESCMID Yönetim Kurulu’na seçilen Prof. Dr. Önder Ergönül 4 yıl sürecek olan görevine başladı.
Erişkin Bağışıklaması: Sorunlar, Çözümler ve Aşı Merkezinin Önemi toplantısı, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’yle Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğiyle 2 Mayıs 2018 Çarşamba günü saat 12.15’te Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans Salonu’nda yapılacaktır. Prof. Dr. Birsen MUTLU yönetiminde gerçekleşecek olan toplantıda Dr. Öğr. Üyesi Özlem GÜLER “Erişkin Aşılaması ve Güncel Tartışmalar”, Dr. Öğr. Üyesi Emel AZAK “Aşı Merkeziyle Hastalıkları Aşalım” konulu sunumlarıyla yer alacaklar. Tüm üyelerimizi bekliyoruz.
Klimik Derneği Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Çalışma Grubu tarafından 3 – 6 Mayıs 2018 tarihinde 10 yıl önceki gibi yine Selçuk/İzmir’de düzenleyeceğimiz 5. Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Simpozyumu’na konu ile ilgili tüm sağlık çalışanlarını bekliyoruz.
Derneğimizin Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG) tarafından 4 Mayıs 2018 Cuma günü Erzincan Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nde 18. Ultrasonografi Eşliğinde Uygulamalı Karaciğer Biyopsisi Kursu düzenlenecektir. Tüm üyelerimizi bekliyoruz.
Komplike olmayan üriner sistem infeksiyonu tedavisinde 5 günlük nitrofurantoinle tek doz fosfomisin tedavilerini karşılaştıran bu randomize-kontrollü çalışmada, İsviçre, Polonya ve İsrail’den 513 hastanın tedavi yanıtı değerlendirilmiş. Çalışmanın sonucunda 5 günlük nitorfurantoin tedavisi tek doz fosfomisine üstün bulunmuş (Dr. Burcu İşler).
Huttner A, Kowalczyk A, Turjeman A, et al. Effect of 5-day nitrofurantoin vs single-dose fosfomycin on clinical resolution of uncomplicated lower urinary tract infection in women: a randomized clinical trial. JAMA Network. 22 Nisan 2018.
Bu çalışmada, zidovudin, lamivudin ve ritonavirle güçlendirilmiş lopinavir (ZDV-3TC-LPV/r) ile tenofovir, emtrisitabin ve ritonavirle güçlendirilmiş lopinavir (TDF-FTC-LPV/r) veya ritonavirle güçlendirilmiş atazanavir (ATV/r) alan gebeler değerlendirilmiş. Buna göre 4646 doğum sonucu, erken doğum riski (<37 hafta), çok erken doğum riski (<34 hafta), düşük doğum ağırlığı (<2500 g) ve çok düşük doğum ağırlığı (<1500 g) açısından incelenmiş. Yazarlar bu tedaviler arasında doğum sonrası risk açısından bir fark saptanmadığını bildirmekteler.
Rough K, Seage GR 3rd, Williams PL, et al. Birth outcomes for pregnant women with hiv using tenofovir-emtricitabine. N Engl J Med. 2018; 378(17): 1593-603.
Bu çalışmada, 2009-2010 yılları arasında %54’ü tam doz aşılanan 1635 kadın incelenmiş. Buna göre altı yıllık sürede aşının etkinliğinin azaldığına dair bir veri saptanmamış.
Donken R, King AJ, Bogaards JA, Woestenberg PJ, Meijer CJLM, de Melker HE. High effectiveness of the bivalent human papillomavirus (HPV) vaccine against incident and persistent HPV infections up to 6 years after vaccination in young Dutch women.
J Infect Dis. 2018; 217(10): 1579-89.