Yönetim Kurulumuz 2018 için geleceğe yönelik hedeflerimizle geçmişten getirdiğimiz değerlerimizi yeniden anımsadığımız bir yeni yıl mektubu yayımladı.
Yönetim Kurulumuz 2018 için geleceğe yönelik hedeflerimizle geçmişten getirdiğimiz değerlerimizi yeniden anımsadığımız bir yeni yıl mektubu yayımladı.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, öne çıkan çalışması bulunan genç hekimleri Prof. Dr. Enver Tali Çetin Genç Araştırmacı 2018 Ödülü için başvurmaya davet ediyor. Prof. Dr. Enver Tali Çetin Genç Araştırmacı 2018 Ödülü’ne İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanında tamamlanmış bir çalışmanızla başvuru yapabilirsiniz. Başvuru için 40 yaş altında ve Türkiye’de çalışıyor olmak gerekmektedir. Jüri tarafından seçilen çalışmalardan 1.’ye 5 000 TL, 2.’ye 3 000 TL ve 3.’ye 2 000 TL ödül verilecektir. Ödül İLKO İlaç San. ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenmektedir. Adayların çalışmalarını özgeçmişleriyle birlikte Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’ne kargo ve e-posta yoluyla iletmeleri gerekmektedir.
Son Başvuru: 1 Mart 2018
İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanında infeksiyon kontrolü konusunda sunmaya değer bulduğunuz bir başarı öykünüzü anlatarak Becton Dickinson Araştırma Ödülü’ne başvurabilirsiniz (örneğin, kateterle ilişkili kan dolaşımı infeksiyonları, cerrahi alan infeksiyonları, infeksiyonların sağlık çalışanlarına etkisinin önlenmesi [kirli kesici alet yaralanmaları, kanla bulaşmalar]). Jüri tarafından seçilen çalışmalardan 1.’ye 5 000 TL, 2.’ye 3 000 TL ve 3.’ye 2 000 TL ödül verilecektir. Ödül Becton Dickinson İth. İhr. Ltd. Şti. tarafından desteklenmektedir. Başvuru, Klimik 2018 Kongresi sayfasında bulunan bildiri özeti gönderme sisteminden yapılacaktır.
Son Başvuru: 1 Mart 2018
Tüm dünyada her yıl Ocak ayının son haftası “Cüzam Haftası” son Pazar günü de “Dünya Cüzam Günü” olarak ilan edilmiştir. Cüzam Mycobacterium leprae’nin neden olduğu bir infeksiyon hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, yılda yaklaşık 200 000 yeni lepra (cüzam) olgusu bildirilmektedir. Bu vesileyle Türkiye’de cüzam dendiğinde akla gelen ilk ad olan Türkan Saylan’ı saygıyla anıyoruz.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu
Bu çalışmada, sistemik antibiyotik kullanımının S. aureuskolonizasyonu ve yineleyen deri ve yumuşak doku infeksiyonuna etkisi araştırılmış. Buna göre klindamisinin, S. aureus kolonizasyonunun eradikasyonunda ve yineleyen deri ve yumuşak doku infeksiyonunun önlenmesinde trimetoprim-sülfametoksazole göre daha etkili olduğu saptanmış.
Hogan PG, Rodriguez M, Spenner AM, et al. Impact of systemic antibiotics on Staphylococcus aureus colonization and recurrent skin infection. Clin Infect Dis. 2018; 66(2): 191-7.
Bu çalışmada, diabetes mellitus’u olan, tüberküloz tedavisi gören hastalarda, tedavi boyunca metformin kullanımının sağ kalım üzerine etkisi değerlendirilmiş. Buna göre metformin kullanımıyla tüberküloz tedavisi sırasındaki mortalitenin azalması arasında anlamlı bir ilişki saptanmış.
Degner NR, Wang JY, Golub JE, Karakousis PC. Metformin use reverses the increased mortality associated with diabetes mellitus during tuberculosis treatment. Clin Infect Dis. 2018; 66(2): 198-205.
Bu çalışmada, infektif endokardit tanısındaki tutarsızlık sıklığı ve ilişkili faktörler değerlendirilmiş. Tutarsızlık, hastaneye yatış nedeniyle taburculuk tanısı arasındaki uyumsuzluk olarak tanımlanmış. Buna göre 118 infektif endokardit tanısının %54.2’sinde başvuruda tutarsızlık saptanmış.
Naderi HR, Sheybani F, Erfani SS. Errors in diagnosis of infective endocarditis. Epidemiol Infect. 9 Ocak 2018.